Neshoda na rozvodových pravidlech dělí Evropu

Kvůli rozvodům se možná otevře cesta k dvojrychlostní Evropě. Ministři spravedlnosti sedmadvacítky se totiž na schůzce v Bruselu neshodli na společných pravidlech pro určování rozhodného práva pro rozvody smíšených manželství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soudcovské kladívko

Soudcovské kladívko | Foto: Miroslav Panuška

Některé státy se ale možná poprvé vydají cestou "posílené spolupráce," kterou předpokládá Amsterdamská smlouva o Evropské unii. Rozpory mezi jednotlivými zeměmi v otázce společných kolizních norem pro rozvody smíšených párů jsou totiž nepřekonatelné.

Společná pravidla by mohla dát možnost, aby se manželé rozváděli podle práva země jednoho z nich ve třetí zemi, nebo také podle zákona jiné země, ke které mají nějaký právní vztah. To ale některé státy nechtějí. Například Švédsko by pak muselo rozvádět některá manželství ne podle svého liberálního práva, ale podle tvrdších zákonů.

Že nejde o zanedbatelný problém potvrdil velvyslanec Slovenska při Evropské unii Maroš Šefčovič: "Ročně máme více než 170 tisíc rozvodů s mezinárodním prvkem. Opravdu jde o problém, který se týká statisíců evropských občanů."

Několik států, diplomatické zdroje mluví asi o devíti, by proto spolu mohlo zavést posílenou spolupráci a společné normy začít uznávat. Unie by se tak rozdělila na progresivnější a konzervativní část. Česko patří do druhé skupiny. Parlament nepovažuje slaďování norem v oblasti rodinného práva za nutné.

Milan Kopp, Pavel Novák Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme