Příčiny nerovných příležitostí ve školství má prozkoumat audit

Ministerstvo školství chce zadat audit o tom, proč se řediteli škol stávají muži, když je obor doménou především žen. Prověrka by měla přijít po zveřejnění stínové zprávy o rovných příležitostech mužů a žen, kterou vypracovaly neziskové organizace s akademiky.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Džamila Stehlíková

Džamila Stehlíková | Foto: Marián Vojtek

Podle ministryně pro lidská práva a menšiny Džamily Stehlíkové má Česko největší problém s nízkými platy žen a jejich malým počtem ve špičkových manažerských pozicích.

"Zvýšení zastoupení žen ve vedoucích pozicích nemůžeme dosáhnout bez toho, aniž bychom dosáhli spravedlivějších platů a vyššího podílu můžu na rodinném životě i jejich rozhodování na vedoucích," uvedla Stehlíková.

Podle Petra Pavlíka z fakulty Humanitních studií Univerzity Karlovy je nejhorší situace v politice. Česko je v celosvětovém měřítku až na 74. pozici v podílu žen v dolní komoře parlamentu.

Poslankyně tvoří 15,5 procenta členů sněmovny, senátorky 13,6 procenta členů horní komory.

Milan Kopp, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme