V jihovýchodním Polsku stále platí povodňová pohotovost, vláda slíbila pomoc

Povodňová pohotovost stále platí v jihovýchodním Polsku a bouře sužují obyvatele celého jihu. Podle meteorologů se ale situace pomalu stabilizuje. Ohrožení stále trvá na řece San, která na několika místech opustila břehy. Nejhůře postižené oblasti dnes navštívil Premiér Tusk a slíbil, že pomoc přijde rychle.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Povodně - ilustrační obrázek

Povodně - ilustrační obrázek | Foto: Archiv

Podle meteorologů v posledních 24 hodinách spadlo na jihu Polska na jeden metr čtvereční od 30 do 60 litrů srážek. Rozbouřené řeky strhly několik mostů a poškodily silnice.

První odhady hovoří o škodách za více než miliardu korun, a to jen v malopolském vojvodství. Některé vesnice tam zůstávají bez proudu a pitnou vodu přivážejí záchranáři. V případě nutnosti je připravená zasáhnout i polská armáda.

Deštivé počasí a povodňové nebezpečí se z jihovýchodního Polska šíří směrem na západ. Voda zaplavila ulice některých měst v Dolním i Horním Slezsku, což způsobilo obrovské dopravní komplikace například v Katovicích.

Polská vláda slíbila pomoc obyvatelům oblastí postižených záplavami

Premiér Tusk, který dnes navštívil nejhůře postižené podtatranské vesnice, ocenil práci záchranářů a místních krizových štábů. Podle jeho slov lidé tentokrát nic nezanedbali - příroda byla silnější. Obyvatelům slíbil, že pomoc přijde rychle.

"Žádné byrokratické zlozvyky nebudou překážkou pomoci. Lidé se musí cítit bezpečně, s ministrem vnitra na to osobně dohlédneme," slíbil polský premiér. Stát nebo samosprávy budou muset znovu postavit několik mostů a opravit desítky kilometrů silnic.

Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme