Německá CDU má poprvé v historii více členů než konkurenční SPD

Na německé politické mapě se přepisovala historie. Poprvé v dějinách vykázala křesťansko-demokratická unie CDU kancléřky Merkelové vyšší počet členů, než druhá velká lidová strana, SPD. Její ztráta je sice minimální, ovšem údaj má podle expertů značnou symbolickou hodnotu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Angela Merkelová

Angela Merkelová | Foto: Jiří Hošek

CDU 530.755 členů, SPD 529.994 majitelů stranické legitimace. V sídle sociální demokracie další důvod k tomu bít na poplach. Formace ztratila jen v předchozím roce 20 tisíc členů a průměrný věk příslušníků strany stoupnul na 57 let. Johannes Kahrs z konzervativního křídla SPD tento trend přičítá mimo jiné nevyřešené otázce, koho strana postaví příští rok coby kandidáta na kancléřský úřad.

Křesťanské demokraty jejich historický primát příliš netěší, protože také oni ztratili v posledních 12 měsících kolem 15.000 členů. Politolog Peter Lösche, kterého cituje server Welt.ONLINE, za tím vidí změnu politické kultury v Německu. Starý typ velké lidové strany je podle něj přežitý.

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme