Amnesty International znovu kritizuje Čínu za porušování lidských práv

Podle Amnesty International Čína neplní, co slíbila Mezinárodnímu olympijskému výboru. Organizace na ochranu lidských práv to tvrdí ve své zprávě, kterou zveřejnila v Honkongu. Podle ní nezlepšila Čína před olympijskými hrami v Pekingu dodržování lidských práv v zemi, ale naopak teď přiostřuje vůči svým kritikům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čínští policisté

čínští policisté | Zdroj: ČTK

Žádné uvolnění, ale tisíce kritiků bez soudu umlčených na nucených pracích. Jen vloni bylo v Číně z politických důvodů zatčeno 742 osob, což je nejvíce za posledních osm let.

Právník Chuang Čchi hájící rodiče, jejichž děti zahynuly ve zřícených školách při zemětřesení v S´-čuanu, disident Chu Ťia bojující za práva lidí nakažených nemocí AIDS i ochranu přírody nebo slepý obhájce chudých farmářů Čchen Kuang-čcheng někdy označovaný za čínského Gándhího, ti všichni zůstávají za mřížemi.

Podle Amnesty International si tak chce Čína zajistit před světem image harmonické a stabilní společnosti během olympijských her. Organizace také kritizuje tuhou čínskou cenzuru, která mmezuje čínská média a lidem brání třeba ve volném přístupu k internetu. Asijská velmoc také v řadě případů brání v práci zahraničním novinářům.

Velký rozruch na nejvyšších místech proto minulý týden vyvolalo zveřejnění snímku z masakru na náměstí Nebeského klidu v roce 1989 v listu Beijing News. Pochybnosti o svobodné práci zahraničních novinářů v průběhu olympiády pak vzbudil i páteční zásah policistů proti hongkongským reportérům v Pekingu.

Amnesty International tvrdí, že Čína slíbila zlepšit dodržování lidských práv v zemi a teď čínské úřady odkaz olympiády pošpinily. Podle předsedy Českého olympijského výboru Milana Jiráska se ale Peking zavázal pouze k dodržování Olympijské charty během her.

"Ty podmínky se netýkaly svobody tisku, ale týkaly se dodržování Olympijské charty po dobu olympijských her. Všechno ostatní už byla jenom určitá ujednání, která nemají charakter právně závazných slibů," řekl Radiožurnálu Jirásek.

Také podle předsedy Mezinárodního olympijského výboru Jacquesa Rogga se situace v Číně zlepšuje. Právě za tuto "tichou diplomacii" Amnesty International olympijský výbor rovněž kritizuje. Nedokázal prý dost tlačit na dodržování lidských práv v Číně. Někteří ale poukazují na to, že výbor nemůže zvládnout to, co zatím nedokázaly všechny demokratické státy světa dohromady. Čína ke kritice Amnesty International zatím mlčí.

Robert Mikoláš, Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme