Polská armáda má problémy s letouny F-16

Letouny F-16 ve výzbroji polské armády se stále potýkají s technickými problémy. Polský tisk jejich nákup označil za nejhorší investici v dějinách moderního vojska.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tankující F-16

Tankující F-16 | Foto: Alexandr Pícha

Tento týden musel letoun F-16 nouzově přistát na varšavském letišti Okecie. Do kokpitu začal náhle pronikat kouř. Po odstranění závady se letadlo vrátilo na základnu v Krzesinách u Poznaně. Technické potíže provázejí dodávku 41 F-16 odpočátku.

Jedny z nejmodernějších stíhaček na světě jsou zároveň mimořádně poruchové. Deník Polska zjistil, že jen v minulém roce museli letečtí technici opravit 1 700 různých závad. 170 bylo velmi vážných a týkalo se motorů. V průměru se F-16 pokazila po každých sedmi hodinách letu.

Při pohledu na účty za opravu se o armádní ekonomy pokoušejí mrákoty. Polská armáda za náhradní díly loni zaplatila 123 miliony dolarů. Stroje jsou navíc plné složité avioniky, která se nedá opravit na koleně.

Letečtí odborníci předpovídají, že armáda bude muset počítat s vysokými náklady na provoz těchto víceúčelových letounů.

Milan Kopp, Martin Dorazín Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme