Siemens zachová všechna pracovní místa na Zličíně do září 2009

Zaměstnancům firmy Siemens Kolejová vozidla Praha zůstanou jejich pracovní místa do konce září příštího roku. Po čtyřhodinovém jednání se na tom dohodli zástupci firmy s odboráři. Německý koncern minulý týden oznámil, že se do druhé poloviny roku 2009 z továrny na pražském Zličíně stáhne.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Siemens Praha - Zličín

Siemens Praha - Zličín | Zdroj: ČTK

Garanci míst potvrdil Radiožurnálu mluvčí českého Siemensu Petr Sedláček, podle kterého dokonce můžou i některé pracovní síly ve firmě ještě chybět.

"Ano, to jsme garantovali na schůzce s odbory; spíš jsme vyjádřili určitou obavu, abychom měli dost lidí do konce angažmá společnosti Siemens v tomto závodě, a požádali jsme v té věci odbory o spolupráci," řekl Sedláček.

Do konce září příštího roku bude firma hledat zájemce o koupi továrny, který by zajistil další výrobu a také práci dosavadním zaměstnancům. Pokud Siemens kupce nenajde, dostanou odboráři balíček sociálních výhod. O tom, co by v něm nemělo chybět, bude řeč na dalším jednání pátého srpna.

Jiří Žáček z odborového svazu Kovo Radiožurnálu řekl, že odborům jde v první řadě o to zajistit práci pro zaměstnance. "Jako prioritu považujeme to, že musíme naším jednáním a naším tlakem docílit toho, aby firma byla urychleně prodána novému majiteli, je nám úplně jedno, kdo to bude. A vlastně naše priorita je to, aby byla zachovaná výroba kolejových vozidel, která má v České republice tradici," uvedl Žáček.

I přes dnešní dohodu o zachování pracovních míst do konce září 2009 a viditelné zlepšení vztahů mezi vedením Siemensu a odbory ale stávková pohotovost v podniku, vyhlášená minulý týden, trvá. Odboráři se po dnešní schůzce rovněž odmítli zúčastnit společné tiskové konference.

"Společnou tiskovou konferenci jsme odmítli, protože tak, jak doposud s námi bylo jednáno, tak jsme to odmítli z důvodu toho, že jsme velice znepokojeni a nesouhlasíme s tím, jak Siemens s námi začal jednat," vysvětlil Žáček.

V podniku na Zličíně pracuje zhruba 1100 lidí. Siemens získal závod na výrobu kolejových vozidel na začátku roku 2002. Firma vyrábí například vozy pro pražské metro nebo železniční vagóny. Jako hlavní důvody uzavření pražského závodu vedení Siemensu minulý týden uvedlo sílící českou korunu a také nedostatek kvalifikované pracovní síly.

Podle informací z konce června by německá společnost v rámci plánovaného masivního propouštění mohla celosvětově škrtnout na 17 tisíc pracovních míst. Snižováním počtu zaměstnanců chce Siemens do roku 2010 ušetřit asi 1,2 miliardy eur.

Marika Táborská, Květa Moravcová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme