Radovan Karadžič si u soudu v Haagu vyslechne obvinění

Radovan Karadžič dnes poprvé stane před haagským tribunálem. Bývalý bosenskosrbský vůdce by si měl odpoledne před Mezinárodním trestním tribunálem pro bývalou Jugoslávii vyslechnout obvinění a vyjádřit se k nim. Karadžič, který se pro své činy během občanské války na Balkáně stal jedním z nejhledanějších mužů na světě, už dal najevo, že se chce před soudem hájit sám.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozdíl 12 let  - Radovan Karadžič

Rozdíl 12 let - Radovan Karadžič | Zdroj: ČTK

Jedenácti obviněním z genocidy, ze zločinů proti lidskosti a z porušování ženevských konvencí během občanské války v Bosně v letech 1992-95. Tomu má před haagským soudem čelit někdejší prezident Republiky Srbské v Bosně.

Měl by se zodpovídat mimo jiné i z podílu na povraždění 8000 bosenských Muslimů ve východobosenské Srebrenici před 13 lety. Šlo o největší masakr civilistů v Evropě od druhé světové války.

Před dnešním čtením obvinění může Radovan Karadžič soud požádat, aby z nich uvedl jenom stručný výtah; má také právo vyslechnutí obžaloby zcela odmítnout. Pak řekne, jestli se cítí vinen. Jeho advokáti už včera řekli, že využije práva vyjádřit se k obviněním až 30 dní po jejich vyslechnutí. Samotný proces začne nejspíš až za několik měsíců a potrvá pravděpodobně několik let. Karadžičovi v něm bude hrozit až doživotí.

Srbská tajná služba dopadla třiašedesátiletého Karadžiče minulý týden na předměstí Bělehradu, kde žil a pracoval pod falešným jménem Dragan Dabič. Před spravedlností unikal od druhé poloviny 90. let. Ve středu byl letecky převezen k soudu do Nizozemska.

Příkaz k jeho vydání krátce předtím podepsala srbská ministryně spravedlnosti. Soud v Bělehradě tak nečekal, až dorazí odvolání proti vydání do Haagu, které záměrně na poslední chvíli a ze vzdálené pošty poslal Karadžičův právník.

Marika Táborská, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme