V kauze heparinových vražd soud vynesl další trest

V souvislosti s heparinovými vraždami v nemocnici v Havlíčkově Brodě padl další trest. Bývalý ředitel nemocnice Josef Pejchl u havlíčkobrodského soudu dostal deset měsíců s podmíněným odkladem na rok a půl. Obžaloba ho vinila z toho, že policii včas neoznámil vraždy na oddělení ARO, které od května do září roku 2006 páchal zdravotník Petr Zelenka.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Josef Pejchl  (vpravo)

Josef Pejchl (vpravo) | Zdroj: ČTK

Bývalý ředitel nemocnice Josef Pejchl se hájí tím, že tehdy neměl dostatek důkazů. Krátce po rozsudku Českému rozhlasu řekl: "Já mám pocit, že žijeme v Absurdistánu, protože lékaře, kteří byli na pracovišti se Zelenkou, kteří o všem věděli a mohli všechno ovlivnit, policie zprostila viny hned na začátku. Já, který jsem ke všemu přišel jak slepý k houslím, jsem dohnán, jak vidíte, skoro do basy."

Podle soudkyně Hany Doubkové ale Pejchla už na konci září 2006 primář Pavel Longin dostatečně informoval o neoprávněném podávání léku heparin na pracovišti ARO. Případ ale nesprávně vyhodnotil a trestní oznámení kvůli úmrtí jednoho z pacientů dostalo státní zastupitelství až na konci října. Pejchl ale tvrdí, že pomalu zareagovala policie. Ta Zelenku zatkla až 1. prosince.

Rozsudek Okresního soudu v Havlíčkově Brodě není pravomocný, advokát Josefa Pejchla se na místě odvolal.

Někdejší zdravotník oddělení ARO havlíčkobrodské nemocnice Petr Zelenka podle soudu od května do září 2006 svévolným podáváním heparinu, léku na ředění krve, zavraždil sedm pacientů. Dalších deset se zavraždit pokusil. Za to byl letos v únoru odsouzen na doživotí.

Marika Táborská, Milan Kopecký Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme