Zdražování cen energií vede v Británii k úvahám o dani z nečekaných zisků

Firma British Gas, která dodává plyn a elektřinu téměř šestnácti milionům britských zákazníků, oznámila rekordní zvýšení cen plynu o 35 procent a elektřiny o 9 procent s okamžitou platností. Poněkud nižší zvýšení cen oznámila minulý týden konkurenční firma EDF.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

hořící plyn

hořící plyn | Foto: MORA Moravia, a. s.

Firma British Gas zdůvodnila zvýšení cen plynu účtovaných spotřebitelům o 35 procent prudkým stoupnutím velkoobchodní ceny plynu za poslední rok. Poslanci parlamentu a mluvčí skupin spotřebitelů obvinili firmu British Gas z hrabivosti.

List Times cituje člena parlamentního výboru pro obchod a podnikání Lindsaye Hoyla, který označil oznámení British Gas za nepoctivost a dodal, že máloco podtrhuje nutnost zavedení daně z nečekaných zisků jako zvýšení cen, jehož jsme právě svědky.

Zasvěcení pozorovatelé očekávají nepříznivý dopad tohoto oznámení na inflaci - index britských spotřebitelských cen momentálně činí 3.8 procenta.

Milan Kopp, Milan Kocourek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme