Poplatky za pobyt novorozenců v nemocnici končí

Za děti v porodnici se ode dneška neplatí. Novela, která to zavádí, totiž dnes vychází ve Sbírce zákonů, a vstupuje tak v platnost. Končí současně několikaměsíční spory o to, jestli by měli rodiče hned po narození dítěte sahat do peněženky pro poplatky. Matky je ale za svůj pobyt v porodnici budou platit dál. Novela také osvobozuje od placení v nemocnici dárce orgánů a lidi, jejichž léčbu nařídil soud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

mimino

mimino | Foto: Jiří Hošek

Podle ministerstva zdravotnictví se teď částečně propadnou příjmy porodnic. Žádných kompenzací ze strany státu se ale nedočkají. Ovšem například Všeobecná fakultní nemocnice v Praze tvrdí, že to pro ni zásadní problém není. Pro známou pražskou porodnici u Apolináře jsou to měsíčně 143 tisíce korun. Také mluvčí pražské Fakultní nemocnice na Bulovce Petr Mach dnes v Ranním interview Radiožurnálu řekl, že zrušení poplatků nepředstavuje výrazný výpadek v příjmech.

Všeobecná zdravotní pojišťovna hlásí, že k začátku července vybraly české porodnice za novorozence asi deset milionů korun. Průměr na jedno dítě je 380 korun. Pokud ale dítě museli bezprostředně po porodu poslat k léčbě do dalšího zařízení, rodiče za ně platili dál, ale do této statistiky se to už nedostalo. Podle novely nebudou za tyto novorozence při přeložení také nic platit.

Na zrušení poplatků pro novorozence se na začátku června dohodla koalice po bouřlivých debatách. Opozice se nechala slyšet, že bude usilovat o to, aby nemuseli platit třeba ani důchodci a děti do 18 let. ODS, KDU-ČSL a Strana zelených se zatím shodly na tom, že od příštího roku by se poplatků měly zbavit také děti do šesti let.

Novela zákona zároveň ode dneška zavádí až padesátitisícové pokuty pro lékaře, kteří vybírají platby za ošetření neoprávněně. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt uvádí nejčastější příklad: "Lidé si stěžuji, že jdou k lékaři, ale ani se s ním nevidí, a přesto od nich sestřička vybere třicet korun za klinické vyšetření. To je naprosto nepřípustně. Pokud lékaře nevidím, nemluvím s ním, tak není možné vybírat poplatek za návštěvu u lékaře. Ten poplatek se prostě nejmenuje ,za návštěvu u sestřičky'."

Petr Medek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme