První velké vítězství polských nudistů

Vysoké letní teploty působí tak, že lidé ze sebe svlékají téměř vše, co na sobě mají. Někteří úplně a těm pak říkáme nudisté, naturisté nebo původním českým názvem adamité. Různí mravokárci se na toto odhalování obvykle nedívají s pochopením, a proto nás zajímalo, jak jsou na tom vyznavači nudismu v katolickém Polsku a konkrétně ve Varšavě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

řeka Visla

řeka Visla | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

Neregulované břehy řeky Visly mají tu výhodu, že skrývají množství zákoutí, ve kterých lidé nemusejí skrývat vůbec nic. Majestátní Visla plyne v písčitém terénu a po celém středním i dolním toku vytváří písečné ostrovy nebo zátoky s romantickými zlatožlutými plážemi. Ty si oblíbili i varšavští vyznavači koupání "na golasa", tedy bez oděvu.

Už léta mají svá místa na pravém břehu Visly, což je veřejným a tolerovaným tajemstvím. Letos ale polští adamité poprvé vyšli z křovin a začali se promenádovat i po přilehlých silnicích a jiných veřejných místech. Jeden z vyděšených řidičů zavolal policii, a ta se přihnala mnohem rychleji než k přepadené bance.

Na místě ale strážníci zpozorněli. Zarazila je šňůra zaparkovaných luxusních aut, která podle všeho patřila naháčům. Policisté se pokusili jednoho z nich legitimovat, ale ukázalo se, že jde o soudce Nejvyššího soudu, kterého chrání imunita.

Totožnost dalších nahatých majitelů krásných nových vozů už policisté raději nezjišťovali, vystavili jednu pokutu za špatné parkování a odjeli. Polští nudisté to právem považují za první velké vítězství nad režimem, který je nutí oblékat se.

Martin Dorazín, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme