Vyloučení exministra rozpoltilo německou sociální demokracii

Německou sociální demokracií zmítá prudká debata kolem stranického vyhazovu někdejšího spolkového ministra Wolfganga Clementa. Ten byl z SPD vyloučen kvůli tomu, že těsně před zemskými volbami v Hesensku veřejné kritizoval svou stranickou kolegyni. Sociální demokraté pak volby těsně prohráli.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Wolfgang Clement

Wolfgang Clement | Zdroj: ČTK

Německá sociální demokracie doufala v klidné politické léto, které by dalo zapomenout na potíže strany. Místo toho ale přišla aféra kolem někdejšího ministra hospodářství ve Schröderově kabinetu. Wolfgang Clement se několikrát velmi nelichotivě vyjádřil na adresu své vlastní strany a těsně před hlasováním v Hesensku dokonce vyzval veřejnost, aby SPD nevolila.

Jeho vyloučení ze strany ještě není pravomocné. Zvrátit ho může smírčí komise na spolkové úrovni, do které se chce mimořádně nenominovat taky předseda sociálních demokratů Kurt Beck. Ten vyjádřil eminentní zájem na tom, aby Clement v řadách SPD zůstal. Stejný názor mají taky dnešní členové spolkové vlády Peer Steinbrück a Frank-Walter Steinmeier. Sám Clement svůj vyhazov komentoval slovy, "že si nikdy nemyslel, že ve straně Willyho Brandta má právo na svobodu názoru tak nízkou cenu".

Jiří Hošek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme