Na koncert neonacistů u Brna dorazily stovky lidí

Na koncertu neonacistů v Ochozu u Brna dorazily asi čtyři stovky lidí. Akce začala s několikahodinovým zpožděním až před 18. hodinou kvůli neúčasti některých skupin. Policie zatím zasahovat nemusela.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koncert neonacistických kapel v Ochozu u Brna

koncert neonacistických kapel v Ochozu u Brna | Zdroj: ČTK

Koncert má skončit do půlnoci. Dohlíží na něj asi stovka policistů. Zatím udělili pouze několik pokut za dopravní přestupky v celkové výši přes 17.000 korun.

Mluvčí policistů Jana Šípková potvrdila, že přítomni jsou i specialisté na extrémistické skupiny. "Jihomoravská krajská správa do opatření nasadila kriminalisty, kteří se specializují na problematiku extremismu. Celkem se jedná o necelou stovku policistů. Samozřejmě v případě potřeby je také možné využít policisty z Brna a okolí," uvedla mluvčí.

Koncert je před novináři neprodyšně uzavřen. Pořadatelé i účastníci dávají velmi rázně najevo, že na akci nechtějí nikoho, kdo mezi ně nepatří. Advokátka organizátorů Klára Slámová to vysvětlila tím, že pořizování jakýchkoliv záznamů na koncertě by bylo porušením autorských práv vystupujících skupin. Podle zpravodajky Českého rozhlasu napadli účastníci akce fotografa, incident se ale obešel bez následků.

Některé skupiny, jejichž vystoupení pořadatelé ohlásili, prokazatelně zpívají nacistické texty. V Ochozu by ale měly zpívat jen nezávadné písně. Organizátoři také upozorňují na několika cedulích účastníky, že není dovoleno používat nezákonné symboly a hesla. Někteří návštěvníci koncertu mají svá tetování přelepena páskou a trička se zakázanými nápisy a symboly schovávají pod bundami.

Zuzana Kopuletá, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme