Honeckerův bunkr se naposledy otevřel pro veřejnost

První návštěvníci se dnes v Prendenu u Berlína mohli podívat do gigantického protiatomového krytu Rady národní bezpečnosti bývalé NDR. Stavba nazývaná Honeckerův bunkr bude koncem října definitivně uzavřena. Chybějí totiž prostředky na její údržbu. V 80.letech patřil bunkr k vůbec nejmodernějším stavbám svého druhu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

bunkr Ericha Honeckera v Prendenu

bunkr Ericha Honeckera v Prendenu | Zdroj: ČTK

Východoněmečtí pohlaváři měli v případě amerického atomového úderu řídit z Prendenu obranu země. Tříposchoďová stavba, na kterou padlo 85.000 tun betonu, vznikla mezi lety 1978 a 1983.

V bunkru mohli Erich Honecker, dalších asi 20 členů Rady národní bezpečnosti plus 350 příslušníků personálu strávit maximálně 14 dní.

"Má se zato, že až do pádu komunismu, vlastně až do okamžiku, kdy sem dorazil bundeswehr, neměl nikdo, včetně Severoatlantické aliance, o funkci tohoto zařízení a jeho skutečných rozměrech ani tušení," řekl Českému rozhlasu Sebastian Tenschert, jeden z nadšenců, kteří se o památkově chráněný bunkr starají.

Objekt není z finančních důvodů možné trvale zpřístupnit veřejnosti. Tři měsíce, po které budou lidé moci části bunkru navštívit, mají sloužit k získání prostředků k definitivnímu uzavření a zapečetění Honeckerova podzemního města.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme