Polský prezident chce dohodu s USA co nejdříve, vláda ale nespěchá

Polsko by rádo uzavřelo dohodu o americké základně co nejdřív. Prezident Lech Kaczynski se vyslovil pro uzavření smlouvy o výstavbě protiraketové základny se Spojenými státy ještě za prezidenta George Bushe. Vláda ale spíš počítá s tím, že rozhovory budou pokračovat i s příští americkou administrativou.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lech Kaczyński

Lech Kaczyński | Foto: Martin Dorazín | Zdroj: Český rozhlas

"Jsem zastáncem uzavření dohody se současnou americkou administrativou jednoduše proto, že nevíme, kdo vyhraje volby a jaké bude skutečné směřování jeho politiky. Existují předpoklady, že se jím může stát kandidát demokratů, ale tento politik navštívil Německo," uvedl Lech Kaczynski.

Narážel tak na to, že demokratický kandidát Barack Obama nepřijel do Varšavy a neodpověděl na otázku, jestli bude pokračovat v budování protiraketového štítu.

Pokud rozhovory ztroskotají kvůli nesplnitelným požadavkům polské vlády, bude to mít pro polsko-americké vztahy značné negativní důsledky, varoval prezident Lech Kaczynski v rozhovoru pro zpravodajský kanál polské televize TVP.

Martin Dorazín, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme