Zahraniční obchod za červen hlásí přebytek skoro 14 miliard korun

Českým exportérům se nadále daří. Zahraniční obchod skončil v červnu s přebytkem skoro 14 miliard korun. Uvedl to Český statistický úřad. To je daleko víc než ekonomové odhadovali. Dnešní čísla ale také podle nich dokumentují zpomalování hospodářského růstu v Česku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Automobily na výrobní lince

Automobily na výrobní lince | Foto: Pavel Kozler

Největší pokles vývozu zaznamenaly podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožka silniční vozidla. Automobilky jsou přitom motorem naší ekonomiky. "Tady vidíme v celé Evropě patrný jev - snižující se poptávku právě v sektoru automobilového průmyslu. A česká ekonomika to musí také pocítit. Ta exportní odvětví stále zůstávají stejná, tedy strojírenství zůstává hlavním tahounem a počítače a výpočetní technika jsou stále těmi hlavními vývozními artikly. Ten, kdo trpí, jsou výrobci textilních výrobků a dřevaři," řekl Brožek.

Jak dále analytik uvedl, dopady silné koruny se v zahraničním obchodu ještě nestačily projevit. O to horší budou čísla za další měsíce: "Ten vliv silné koruny se projevuje s určitým zpožděním - několika čtvrtletí. To zpoždění je zejména velké v případě výrobců, kteří jsou kapitálově silní, jsou zajištění. Nicméně tím jak se koruna vyvíjela v průběhu dalších měsíců lze počítat s tím, že ten export opravdu negativní efekt koruny zaznamená."

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme