V Česku se schyluje k válce o ceny mléka

Cena mléka ve světě klesá a na to reagují také jeho domácí zpracovatelé. Výkupní cenu se rozhodla snížit největší mlékárna v zemi - jihočeská Madeta. Svému největšímu dodavateli - družstvu Jih - zaplatí za červenec 7 korun 80 haléřů za litr, což je zhruba 70 haléřů méně oproti červnu. Začátkem roku přitom farmáři dostávali kolem deseti korun. Zemědělcům se snižování výkupních cen nelíbí, ale chtějí dále jednat.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dobré mléko je základ

Dobré mléko je základ | Foto: camembert-country.com

Radiožurnálu to potvrdil předseda družstva Jih Zdeněk Houška. Podle něj by snížení výkupních cen mělo zásadní dopad na celou prvovýrobu. "Znamená to prostě další útlum živočišné výroby a snížení rozměru českého zemědělství jako celku," uvedl.

Ke snížení výkupních cen se ale chystají i další mlékaři v republice. Jak Radiožurnálu řekla farmářka Marie Brodinová ze statku v Úhořilce u Havlíčkova Brodu, to může mnoho chovatelů zničit:

"Pro nás je to nepřijatelné, znamená to likvidační cenu. Myslím si, že za cenu nižší než osm korun nemůže v České republice žádný zemědělec mléko vyrábět a chovat krávy."

Nespokojenost i mezi německými zemědělci

Ani někteří němečtí zemědělci spokojeni nejsou a svůj nesouhlas teď vyjádřil i Josef Miller, ministr zemědělství největší spolkové země, Bavorska. Chce omezit přísnějšími kvótami množství mléka, které by mohli zemědělci dodávat. To znamená, že opakuje požadavky, se kterými přišel na takzvaný mléčný summit minulý týden Německý Svaz chovatelů mléčného dobytka, který letos organizoval medializované bojkoty. Podle návrhů by bylo méně mléka v regálech a lidé by za něj byli ochotni platit víc. Pak by si zemědělci mohli říct mlékárnám a přes ně i prodejcům o více peněz, chtějí minimálně 43 centů za litr.

Ministr chtěl také utěšit zemědělce speciálním mléčným fondem. Navrhl změnit koeficient, kterým se přepočítává kilogram mléka na litr. Mlékárny by se zase měly spojovat do společných podniků a různých sdružení, aby měly na trhu silnější pozici, a mohli vyjednat hlavně s diskonty lepší, vyšší cenu.

Evropská unie chce kvóty v roce 2015 zrušit

Unie naplánovala uvolňovat výrobu, tedy zvyšovat kvóty postupně každý rok, až úplně zmizí. A i proti tomu se teď mezi některými zemědělci hlavně v Německu zvedl odpor, i když tamní ministr zemědělství Horst Seehofer slíbil, že se to pokusí obrátit.

Jenže právě v Německu je ještě jeden zemědělský svaz, Svaz rolníků, který varuje: Pokud Německo bude bojovat za přísnější kvóty než zbytek Unie a bude je mít nižší, jednoduše se začne mléko dovážet - což koneckonců potvrzují i dohody jihočeských zemědělců s některými mlékárnami v Německu.

David Koubek, Lucie Toraková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme