Počet obětí laviny na K2 se zvýšil na jedenáct

Na druhé nejvyšší hoře světa K2 v Himálaji v pátek spadla lavina v době, kdy se v oblasti vyskytovalo 20 až 25 horolezců. Těsně pod vrcholem, ve výšce 8 200 metrů, v oblasti známé jako Bottleneck, už v takzvané zóně smrti, se utrhl kus ledu a spustil lavinu, která s sebou strhla několik horolezců i jejich jistící lana.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Velehora K2

Velehora K2 | Foto: horolezci.cz/k2

Podle aktuálních informací si neštěstí, které je nejhorší v historii K2, vyžádalo nejméně 11 životů. Šance ostatních horolezců na záchranu popisuje slavný český horolezec Josef Šimůnek jako mizivé: "Podle Pákistánců není možné nasadit vrtulník, má nízký dostup a nelze ho použít ve výškách nad 7 500 metrů, takže kvůli technickým možnostem je záchrana v kategorii fikce."

"Zprávy jsou takové, že ve sněhovém poli ve výšce 8 350 metrů bylo 9 lidí. Při sněho-ledovém odtrhu byli zasaženi všichni, z toho čtyři lidé zemřeli a spadli do výstupové trasy z Bottlenecku," poznamenal Šimůnek.

Podle slavného horolezce Reinholda Messnera je počet nehod na světových velikánech alarmující. Vidí v něm důsledek komercionalizace horolezectví, kdy si prakticky každý může koupit vysokohorských výstup.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme