Silný vítr na řadě míst lámal stromy

Přes území naší republiky se v pondělí přehnal silný vítr, který lámal a vyvracel stromy. Jeden z nich odpoledne lehce zranil devítiletého chlapce v areálu koupaliště v Odrách na Novojičínsku. Na Orlickoústecku spadlé stromy přerušily železniční dopravu, na východě a jihu Čech byly stovky domácností bez proudu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

likvidace následků vichřice

likvidace následků vichřice | Foto: Archiv ČRo

Silný vítr pokácel mohutný kaštan na koupališti v Odrách na Novojičínsku. Od padajícího stromu odlétla větev, která zranila devítiletého chlapce. Policisté prověřují, jestli provozovatel nezanedbal bezpečnost, případně jestli neměl včas plavce z koupaliště vykázat, potvrdil mluvčí novojičínské policie Zbyněk Tomšík.

"Policisté na místě událost šetří, v současné době ještě prověřují všechny okolnosti a konkrétní situaci toho případu. V současné době není vyloučeno ani to, zda-li nedošlo k pochybení, nicméně to je předmětem dalšího šetření," uvedl policejní mluvčí.

Spadlé stromy přerušily železniční dopravu na Orlickoústecku. O půl třetí odpoledne se obcí Hnátnice prohnal silný vítr a pokácel stromy, které spadly do trolejového vedení. Jak Českému rozhlasu řekl ředitel krajského centra osobní dopravy Českých drah v Pardubicích Michal Štěpán, zastavena je osobní doprava mezi Ústí nad Orlicí a Letohradem.

"Hasiči, kteří na místě zasahují, jednak pomohli cestujícím z vlaku a jednak se spolupodílejí na odstraňování stromů z trolejového vedení, aby bylo možno započít s opravami té troleje," uvedl Štěpán. Železničáři budou na zprůjezdnění úseku pracovat celou noc. Dopravu tam zatím zajišťují autobusy.

O štěstí mohou mluvit starší manželé v Simtanech u Havlíčkova Brodu. Na střeše jejich domu skončila půlka vzrostlého javoru, nikomu se ale nic nestalo. Oba manželé o ničem nevěděli a poničené střechy a komínů si všimli až po dešti. Vítr na Vysočině napáchal škody předběžně za statisíce korun.

Silný vítr na východě Čech přidělal práci i energetikům, kteří evidovali asi 12 poruch na vedeních vysokého napětí. Stovky domácností byly kvůli silnému větru a dešti bez proudu také na jihu Čech. Nejvíc poruch bylo na Táborsku. Větrné počasí zaměstnalo rovněž hasiče v Olomouckém kraji. Popadané stromy tam na řadě míst zatarasily silnice.

Na severu Francie větrná smršť připravila o život přinejmenším tři lidi a devět dalších zranila. Oblast u belgických hranic zasáhlo podle francouzských médií menší tornádo. Stromy vyvrácené větrem trhaly dráty elektrického vedení, poničeno bylo více než 40 domů. Velké škody hlásí také Belgie a především Nizozemí. Tam podle svědků vichr zdvihal do vzduchu auta i menší čluny.

Zajímá vás, co počasí chystá v příštích dnech? Přečtěte si podrobnou předpověď počasí, kterou pro vás připravujeme každý den z údajů od Českého hydrometeorologického ústavu.

Marika Táborská, Andrea Brtníková, Martin Pařízek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme