Klaus a Sobotka: Lisabonská smlouva nemůže bez irského souhlasu v ČR projít

Bez změny irského postoje k Lisabonské smlouvě nemůže ratifikace dokumentu pokračovat. Na dnešní schůzce v Lánech se na tom shodli prezident Václav Klaus a předseda Senátu Přemysl Sobotka. Diskutovali také o českém předsednictví v Evropské unii a umístění amerického radaru v Brdech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Václav Klaus a Přemysl Sobotka po jednání na zámku v Lánech

Václav Klaus a Přemysl Sobotka po jednání na zámku v Lánech | Zdroj: ČTK

Podle šéfa horní komory parlamentu by referendum o Lisabonské smlouvě v Česku dopadlo velmi pravděpodobně stejně jako v Irsku: "Nebude-li ve všech zemích Evropské unie smlouva ratifikovaná, tak to ztrácí kouzlo. Pak je potřeba se zamyslet nad tím, jak budeme ten problém řešit - pokud se nezmění postoj Irů a nepřijdou s nějakým návrhem. Pravděpodobně vznikne třetí smlouva, která by určitě měla být jednodušší a měla by jasně signalizovat, že Evropská unie není federace ani superstát."

Prezident Václav Klaus tentokrát ostrou kritikou spíše šetřil: "Své ostřejší názory já panu předsedovi nechci podsouvat. Nicméně oba cítíme, že bez irského nějakého změněného postoje nemá ratifikace této smlouvy žádný velký smysl. Mně se to říká snadněji za sebe samotného. Pan předseda má za sebou, kromě sebe, ještě osmdesát senátorů."

Sobotka dodal, že polovina senátorů ODS teď čeká na postoj Irska a v případě změny je ochotná pokračovat v ratifikaci. Oficiální vyjádření klubu ale ještě není hotové.

Prezident a předseda Senátu dnes diskutovali také o umístění radaru v Brdech a českém předsednictví v Evropské unii. Václav Klaus prozradil, že jeho kancléř Jiří Weigl se tento týden setká s vicepremiérem pro evropské záležitosti Alexandrem Vondrou a budou projednávat dělbu rolí pro předsednictví. Na něm by se podle Klause i Sobotky měli podílet jak parlament tak prezident a ne jen vláda.

Nikola Bojčev Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme