V Německu vzniká návrh na prodloužení životnosti atomových elektráren

V německé vládě velké koalice se zřejmě naplno rozhoří boj o atom. Spolkové ministerstvo hospodářství totiž připravuje novou energeticko-politickou koncepci, která počítá s prodloužením životnosti atomových elektráren. Kabinet přitom převzal závazek předchozí vlády upustit do roku 2021 úplně od získávání elektřiny z jádra.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jaderná elektrárna (ilustr. foto)

jaderná elektrárna (ilustr. foto) | Foto: Petr Večeřa

Novou koncepci se zkratkou "Pepp" by už na podzim měla dostat do rukou kancléřka Angela Merkelová. Na návrhu pracují jak zaměstnanci ministerstva hospodářství, tak přední němečtí experti.

Jak zjistil deník Tagesspiegel, nová energeticko-politická koncepce počítá s prodloužením životnosti jaderných elektráren minimálně o osm let.

Odborníci argumentují tím, že jinak by se v příštích minimálně deseti letech musela zdvojnásobit výroba elektřiny ze zemního plynu. Autoři návrhu taky vyzdvihují vysoké bezpečnostní standardy německých reaktorů.

Proti využívání atomové energie vystupuje tradičně hlavně ministr životního prostředí Sigmar Gabriel z SPD. Uvnitř jeho strany se ale množí hlasy volající po přehodnocení této politiky. Podle expertů by se postoj k jaderné energetice mohl stát hlavním tématem voleb do Spolkového sněmu v příštím roce.

Jiří Hošek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme