Česko podle Jiřího Čunka potřebuje pevný termín pro přijetí eura

Vláda by měla co nejdříve stanovit pevné datum přijetí společné evropské měny. Řekl to dnes vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek. Sám hodlá podle svých slov v následujících týdnech mezi členy vlády na toto téma rozpoutat diskusi. Stanovení data údajně pomůže exportérům i cestovnímu ruchu, kteří tratí hlavně na sílícím kurzu koruny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jiří Čunek

Jiří Čunek | Foto: Khalil Baalbaki | Zdroj: Český rozhlas

Podle Čunka není příliš důležité to, jestli euro přijmeme za 2 roky nebo za 5 let, ale to, že se už bude o konkrétním termínu vědět: "Byla stanovena různá data 2012, 2013 nebo také 2011. Spektrum názorové je veliké. A zcela jednoznačně je to sice ekonomické, ale také politické rozhodnutí."

"To, co považuji za důležité, ať už je to kterýkoli rok, je stabilita rozhodnutí. To znamená, přijmout nějaké pevné datum, aby se naši exportéři mohli podle něho orientovat," zdůraznil Čunek.

Na určení data nejsou shodné názory

Vláda i ministr financí Miroslav Kalousek však se stanovením přesného data nepospíchají. Při nedávné návštěvě premiéra Mirka Topolánka na ministerstvu financí Kalousek sice řekl, že přijetí evropské měny je jisté, s rozhodnutím o termínu je však třeba počkat, až budou dlouhodobě stabilizované veřejné rozpočty. Současná vláda má za cíl mít veřejné rozpočty vyrovnané v roce 2014.

Kalousek připomněl, že vláda diskutuje o přijetí eura každý rok. To, co by mohlo exportérům v současnosti pomoci, by podle něj bylo ukázněné rozpočtové chování vlády, reformy v oblasti rozpočtové legislativy a liberalizace pracovního trhu nebo rychlé slaďování české ekonomiky s eurozónou. Přijetí eura by totiž mělo být věrohodné a také pro nás výhodné.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič zdůraznil, že přijetí eura není otázkou jen jednoho odvětví: "Silná koruna v současné chvíli možná exportérům vadí, ale drží na uzdě inflaci, a to znamená, že nejsou znehodnocovány úspory občanů a že ekonomika stojí na zdravých nohou."

Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka by termín přijetí eura sice odstranil určitou nejistotu, o velkém efektu na dopady silné koruny ale pochybuje: "Pokud by došlo k odstranění této nejistoty, určitě by to pomohlo. Na druhou stranu si nemyslím, že by to nějak zásadně mohlo zvrátit dlouhodobý posilující trend na koruně, protože ten je odrazem toho, že česká ekonomika dohání ekonomiku eurozóny."

Eurobankovky | Foto: Jan Rosenauer

Naopak rychlé stanovení termínu přijetí eura prosazuje kromě exportérů a podnikatelů v cestovním ruchu také opozice. Sociální demokraté usilují o to, aby země přijala euro do roku 2014.

Konvergenční zpráva kritizuje inflaci

Česko by mohlo euro přijmout nejdřív za tři roky. Z květnové konvergenční zprávy Evropské komise ale vyplývá, že Česká republika nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Zpráva Česku vytýká především skokový růst inflace. Na druhou stranu tentokrát neříká, že by rizikem české ekonomiky byl deficit veřejných financí. Naopak chválí Českou republiku za to, že se jí podařilo věrohodným a udržitelným způsobem schodek snížit.

Milan Kopp, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme