V Česku se zvýšil výskyt černého kašle u dětí

Černým kašlem letos onemocnělo v Česku mnohem více dětí než loni. Jen za první půlrok se objevilo 274 případů, což je o 46 lidí více než za celý loňský rok. Proti nemoci se přitom děti povinně očkují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Pacient u lékaře

Pacient u lékaře | Foto: NEPOUŽÍVAT internet | Zdroj: AFP

Nejvíce dětí, které onemocněly černým kašlem, hlásí hygienici ze Zlínska, Českolipska a Chrudimska. Naopak v Praze je situace v normě. Nemoc zatím lékaři zjistili v hlavním městě zjistil u 14 lidí.

Jak Radiožurnálu řekl mluvčí ministerstva zdravotnictví Tomáš Cikrt, příčiny zvýšeného výskytu černého kašle se nyní analyzují. Pokud se potvrdí, že mladým lidem chybí protilátky, rozhodne se o zavedení přeočkování starších dětí.

"Spekuluje se o tom, že lidé začali více cestovat, že začali cestovat do zemí, kde je vyšší výskyt černého kašle, že možná ne vždy byla při očkování dodržena všechna pravidla. Nevíme teď o tom příliš mnoho a dozvíme se to, doufám, během podzimu a během podzimu by případně mohl hlavní hygienik rozhodnout o další strategii," uvedl Cikrt.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rozhovor s mluvčím ministerstva zdravotnictví Tomášem Cikrtem v pořadu Stalo se dnes

Černý kašel je kapénková nákaza, kterou způsobuje bakterie Bordettella pertussis. V minulosti tato nemoc způsobovala v Evropě epidemie, při kterých umíraly desítky tisíc lidí, převážně dětí. V České republice se od roku 1958 proti dávivému a černému kašli celoplošně očkuje a výskyt těchto nemocí výrazně poklesl. I když jednotlivé případy onemocnění se ještě objevují, na českém území od té doby na černý kašel nikdo nezemřel.

Martin Hromádka, Radek Pavlovič Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme