Do Jižní Osetie vstoupily ruské obrněné vozy

Situace v separatistické Jižní Osetii na severu Gruzie se vyostřuje. Na okrajích jejího hlavního města v noci vypukly těžké boje mezi jihoosetskými ozbrojenci a gruzínskou armádou. Gruzínský prezident Michail Saakašvili nařídil všeobecnou mobilizaci. Do Jižní Osetie vstoupily ruské obrněné vozy.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

gruzínské raketomety

gruzínské raketomety | Zdroj: ČTK

Poblíž hlavního města Jižní Osetie propukly boje mezi místními jednotkami a gruzínskou armádou. Podle ruských médií Gruzie zaútočila na region, který se odtrhl od postsovětské republiky v devadesátých letech, letadly a tanky. Boje se rozhořely jen několik hodin poté, co se obě strany dohodly na příměří a na tom, že dnes za asistence ruské strany povedou mírové jednání.

Několik ruských příslušníků mírových sil v Jižní Osetii bylo podle tamních agentur zabito, když gruzínské dělostřelecké granáty dopadly na jejich základnu v jihoosetské metropoli Cchinvali. Ruský premiér Vladimir Putin obvinil Tbilisi z agrese a řekl, že Moskva na ni odpoví.

"Gruzínské vedení se zachovalo agresivně, v Jižní Osetii fakticky zahájilo bojové činnosti s použitím těžké techniky, dělostřelectva a tanků, už tam jsou oběti z řad ruských mírotvorců. To je velice smutné a vyžádá si to odvetné kroky," varoval Putin.

Rusko do oblasti vyslalo obrněná vozidla. Podle gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho už dokonce sto padesát tanků a obrněných vozů vstoupilo na separatistické území. Saakašvili také uvedl, že armáda sestřelila dvě ruská vojenská letadla nad územím Gruzie.

Podle ruských médií gruzínská armáda v noci ostřelovala jihoosetskou metropoli Cchinvali raketomety a granátomety. Ruská televize ve zprávách ukazuje záběry hořících domů a obyvatel, kteří se schovávají ve sklepech. Podle ruských médií zahynulo nejméně patnáct lidí.

Gruzie odmítá obvinění Ruska a mobilizuje

Gruzínský prezident Saakašvili odmítl obvinění Moskvy z vyprovokování konfliktu. Ofenzíva podle Tbilisi následovala po útocích separatistů na vesnice obývané Gruzíny.

"Gruzie není iniciátorem tohoto konfliktu, a tak se nechystáme ustoupit. Vyzval jsem celý národ, aby se semknul a agresorovi se postavil na odpor. Nebojíme se. Jsme národ, který miluje svobodu, a když se semkneme, nikdo nás neporazí," řekl Saakašvili. Gruzie vyhlásila všeobecnou mobilizaci a následně tříhodinové příměří kvůli evakuaci civilistů.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv svolal na dnešek jednání bezpečnostní rady státu. Rusko už dříve několikrát zopakovalo, že podporuje teritoriální integritu Gruzie, ale zároveň bude bránit své občany. Mnoho obyvatel Jižní Osetie totiž má ruské občanství.

Situaci projednávala na žádost Ruska i Rada bezpečnosti OSN, její členové se ale neshodli na podpoře ruské výzvy, která žádala obě strany, aby se zřekly použití síly.

Jižní Osetie se odtrhla od Gruzie počátkem devadesátých let, nikdy ale nebyla oficiálně uznána coby samostatný stát. Dnešní boje posílily obavy, že by na jižním Kavkaze mohla vypuknout skutečná válka.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská, Jan Prokeš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme