G. Bush: Náboženství není hrozbou pro čínský režim

Americký prezident George Bush jedná v Pekingu se svým čínským protějškem Chu Ťin-taem, zúčastnil se i bohoslužby. Podle šéfa Bílého domu není náboženství hrozbou pro čínský režim. Bush ještě před příletem do Pekingu, kde se zúčastnil zahajovacího ceremoniálu 29. LOH, vyzval Čínu k dodržování lidských práv i a zajištění náboženských svobod.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Foto: Alexandr Pícha

George Bush zamířil na ranní mši do protestantského kostela Kchuan-ťie. Podle šéfa Bílého domu je Bůh univerzální, vyjadřuje lásku a nikdo by se víry neměl obávat. Chrám, ve kterém se americký prezident zúčastnil mše, patří ke kostelům fungujícím se souhlasem komunistické vlády.

Křesťané neuznávající autoritu Pekingu se musí ukrývat a čelí perzekuci. K nejznámějším duchovním, kterého policisté přiměli v době olympiády odjet z čínské metropole, aby se nemohli setkat s politiky z demokratických zemí účastnících se her, patří páter Čang Ming-süan.

Bush byl před olympiádou vyzýván svými kritiky i humanitárními organizacemi, aby hry bojkotoval, šéf Bílého domu na to odpovídal slovy, že svou účastí vyjadřuje respekt čínskému lidu a chce také osobně podpořit americké sportovce.

Robert Mikoláš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme