Češi opouštějí Gruzii

Asi tři desítky českých občanů chtějí opustit Gruzii, kvůli eskalaci gruzínsko-ruského konfliktu o Jižní Osetii. Byli proto zařazeni do konvoje, který míří do Jerevanu. Ještě dnes by měli dorazit na arménské území. Informoval o tom český velvyslanec v Tbilisi Ivan Jestřáb. V Gruzii zůstává dalších 15 Čechů, se kterými je ambasáda ve spojení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Činžovní dům, v Gori po ruském náletu

Činžovní dům, v Gori po ruském náletu | Zdroj: ČTK

Přibližně stejný počet českých občanů se pohybuje v horských oblastech této kavkazské země, ale velvyslanectví nezná jejich totožnost. Podle dostupných infromací jsou ale v pořádku.

Cesta do Ruska je kvůli bojům uzavřena, vzhledem k chaotickému pohybu ve vzdušném prostoru nelétají ani pravidelné linky. Odjet z Gruzie lze tedy jen po zemi - přes arménskou nebo tureckou hranici. Pravidelnou linku do Tbilisi až do odvolání ruší také české aerolinie.

České ministerstvo zahraničí už včera vyzvylo všechny české občany, kteří se nacházejí na území Gruzie, aby se přihlásili, pokud tak ještě neučinili, na českém zastupitelském úřadě v Tbilisi.

Současně Česko vyzývá všechny strany v konfliktu, aby přerušily vojenské operace, uzavřely příměří a zahájily jednání. Česká republika plně podporuje územní celistvost a suverenitu Gruzie a podporuje vyslání mezinárodních jednotek za účelem nastolení a udržení míru a bezpečnosti v zónách konfliktu.

Milan Kopp, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme