Německá policie rozpustila prázdninový tábor s neonacistickou tematikou

Policie na severu Německa rozpustila dětský tábor s neonacistickou tematikou. Na podezřelý kemp nedaleko přístavního města Rostocku upozornili tamní obyvatelé. Pořadatelem akce pro děti od osmi do čtrnácti let bylo krajně pravicové sdružení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

pochod neonacistů (ilustr. foto)

pochod neonacistů (ilustr. foto) | Foto: Jiří Hošek

Na letním táboře se 39 chlapců a dívek v doprovodu asi padesátky dospělých učilo způsobům chování a životním zvyklostem, které praktikovali nacisté. Děti oděné v uniformách se třeba na starých mapách učily rozpoznávat města a oblasti patřící ke Třetí říši. Policie taky v táboře objevila řadu předmětů s vyobrazeným hákovým křížem. K samotnému rozpuštění neonacistického kempu policisté nemuseli použít sílu.

Extremistickou organizaci se zkratkou HDJ má už několik let ve svém hledáčku Spolkový úřad na ochranu ústavy. Jedna z německých tajných služeb tvrdí, že se pod rouškou organizace připomínající skauty skrývá nebezpečné sdružení, pracující zejména s mládeží. Napříč německou politickou scénou se ozývají hlasy požadující okamžité rozpuštění krajně pravicové organizace.

Před dvěma týdny vzbudil v Německu pozornost jiný táborový incident, když skupina mladých neonacistů přepadla letní tábor, pořádaný postkomunistickou stranou Die LINKE.. Neonacisté přitom vážně zranili třináctiletou dívku. Devatenáctiletý příslušník krajně pravicové scény už čelí obvinění z pokusu o zabití.

Jiří Hošek, Miroslav Panuška Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme