Kreml podle Bushe usiluje o svržení gruzínské vlády

Rusko možná usiluje o svržení gruzínské vlády a prozápadního prezidenta Michaila Saakašviliho. Kreml z toho podezírá americký prezident George Bush. Podle něho ruské vojenské akce v Gruzii ohrožují vztahy Moskvy se západními demokraciemi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

George Bush

George Bush | Foto: Alexandr Pícha

Rusko napadlo svrchovaný sousední stát a ohrožuje vládu demokraticky zvolenou jejím lidem, uvedl v krátkém projevu prezident Bush.

Připomněl, že gruzínská vláda přijala zásady mírové dohody, tedy okamžité příměří, stažení jednotek z oblasti konfliktu, návrat ke stavu před 6. srpnem, kdy začaly vojenské operace, a závazek nepoužívat vojenskou sílu. Rusko je ale zatím nepřijalo a dál na Gruzii útočí.

Konflikt mezi oběma zeměmi propukl minulý týden poté, co Gruzie obsadila separatistickou Jižní Osetii. Ruské jednotky pronikly na gruzínské území z Abcházie, tedy druhého regionu, který žádá bývalou sovětskou republiku o nezávislost. I přes velké diplomatické úsilí o uzavření příměří se konflikt podle všeho dál prohlubuje.

Ruští představitelé potvrdili, že ruské jednotky pronikly do západogruzínského města Tsenaki, kde zničily vojenskou základnu. Moskva se tak podle svého tvrzení snaží přimět gruzínskou armádu, aby přestala útočit na ruské síly v Jižní Osetii. Tam se včera odehrály další srážky. Gruzínská armáda se poté začala stahovat směrem k hlavnímu městu Tbilisi.

Obě strany se navzájem obviňují z rozpoutání násilností. Gruzínský prezident Michail Saakašvili nařkl Rusko z barbarské agrese, ruský premiér Vladimir Putin naopak v reakci na ostrou kritiku USA obvinil Západ, že zavírá oči před údajnými zločiny, kterých se Gruzie podle Ruska během ofenzivy v Jižní Osetii dopustila.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zvláštní zpravodajka Radiožurnálu v Gruzii Lenka Kabrhelová o nejnovějších střetech

Lenka Kabrhelová, Martin Hromádka, Vít Pohanka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme