Česká pošta bude propouštět, odbory hrozí stávkou

Odboráři České pošty se chystají na stávku, kterou chtějí protestovat proti plánovanému propouštění. Odejít má zhruba každý desátý zaměstnanec. Doplatí na to prý zákazník, tvrdí odbory. Podle vedení se tím služby naopak zlepší.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Marián Vojtek

Zatím odboráři shání mezi zaměstnanci podpisy pro možnou stávkovou pohotovost. Podle předsedy největší odborové organizace v České poště Karla Koukala by ale stávka byla až krajní řešení.

"Prozatím sbíráme podpisy, pokud se nám podaří získat podporu přibližně padesáti procent zaměstnanců, pak budeme, nebude-li jiná cesta, volit formu vyhlášení stávkové pohotovosti. Stávka je skutečně krajní záležitost," uvedl Koukal.

Podle odborů by chystané propouštění zhoršilo poštovní služby. Už teď jsou u přepážek fronty, lidé tam pracují miliony přesčasových hodin a běžné je i snižování úvazků u doručovatelů, popisují situaci na České poště sami odboráři.

Vedení pošty naopak tvrdí, se služby zlepší. Musí prý myslet na budoucnost, hlavně na chystanou privatizaci, a na to, aby pošta obstála v konkurenci. Tvrdí, že je lepší propustit lidi, kteří nejsou pro podnik nezbytní, a lépe zaplatit ty, kteří zůstanou. Navíc podle vedení to všechno s odbory probrali.

Opustit poštu mají hlavně zaměstnanci, kteří nepřichází do přímého styku se zákazníkem. Odejít by měli od 1. října, takže ti, kterých se propouštění týká, by o něm už měli vědět. V podniku pracuje celkem 37.000 lidí. Pošta chce v budoucnu své služby zlepšit, mluví se třeba o možné distribuci léků.

Martin Hromádka, Lenka Jansová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme