Od policie odcházejí odborníci na závažné hospodářské a finanční trestné činy

Specializované policejní útvary, které vyšetřují závažnou hospodářskou a finanční kriminalitu, se potýkají s katastrofálním nedostatkem odborníků. S odvoláním na výroční zprávu Nejvyššího státního zastupitelství to napsalo dnešní Právo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

tleskající policisté

tleskající policisté | Foto: Marián Vojtek

Mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka nesouhlasí se závěry zprávy, že kritická situace ohrožuje samotné trestní řízení. "Nedomníváme se, že by současný podstav policistů ohrožoval trestní řízení, jak je to uváděno ve zprávě. Je samozřejmě zřejmé, že se nejedná o problém, který by vznikl ze dne na den a bohužel ani není možné ho v krátké době vyřešit. Zvláště za situace, kdy za předchozích vedení ministerstva vnitra ani policie neučinila žádné kroky, které by současné situace předešly," řekl.

Podle zprávy Nejvyššího státního zastupitelství je největší nedostatek odborných vyšetřovatelů především v Praze a na Plzeňsku. Podstav je ale i jinde. Třeba v Okresním státním zastupitelství Mladá Boleslav klesl počet kriminalistů z šestapadesáti na dvaadvacet. Na tamním oddělení hospodářské kriminality pak z 19 na 4. Například vedení protikorupční policie donutila situace k tomu, že začalo letos vyplácet vyšetřovatelům víc peněz formou individuálního ohodnocení.

Pavel Otto Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme