Prezident Klaus odmítá svalovat veškerou odpovědnost za válku na Kavkaze na Rusko

Český prezident odmítá svalovat veškerou odpovědnost za válku na Kavkaze na Rusko. Václav Klaus to řekl exkluzivně Rádiu Česko. Zdrží se proto podobných radikálních soudů jako jeho kolegové z Polska a pobaltských zemí, kteří vyjádřili Gruzii plnou podporu a označili ji za oběť ruské agrese.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Prezident Václav Klaus při natáčení rozhovoru pro Rádio Česko

Prezident Václav Klaus při natáčení rozhovoru pro Rádio Česko | Foto: Hana Hikelová

"Zase se vede zástupná hra nad touto tragickou situací - a ona to tragická situace pro miliony lidí na Kavkaze v každém případě je - a obětí jsou vždycky ti normální lidé, a ne ti politici. Takový ten postoj, který zaujala čtveřice mých kolegů, baltských prezidentů, včetně prezidenta polského ve své deklaraci - prostě takto já tu situaci nevidím," řekl Václav Klaus.

Záznam si můžete poslechnout na webu Rádia Česko.

Podporu Gruzii vyjádřili i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. a předseda horní komory parlamentu Přemysl Sobotka. Naopak šéf sněmovny Miloslav Vlček přičítá velký díl odpovědnosti za vzplanutí bojů gruzínskému prezidentu Michailu Saakašvilimu a nepřímo i západním politikům, kteří prosadili uznání nezávislého Kosova.

Vláda Mirka Topolánka se situací na Kavkaze bude zabývat až příští týden.

Podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody se měl konflikt řešit jinak než vojensky: "Když vezmu do úvahy sílu a váhu dvou zemí, jako je Rusko a Gruzie, tak jsem si jist, že k řešení jakýchkoli sporů se mohly použít jiné metody než jen metoda vtržení s vojáky na území cizího státu. Nechci dělat jednoznačného obhájce, že se nestaly žádné chyby na straně Gruzie, nicméně není možné přistoupit na řešení, že se s armádou vstoupí na území jiného státu," uvedl Svoboda pro Radiožurnál.

Místopředseda KSČM Jiří Maštálka se domnívá, že na vině je hlavně Gruzie a její prezident Michail Saakašvili. Svůj díl viny na konfliktu nese podle něj ale i Česko tím, že do oblasti vyváží zbraně. "My se domníváme, že vyvážet i lehké zbraně do tak nestabilního regionu je nezodpovědné, nemá se to. A porušení evropského kodexu to prostě je. Česká republika tím podpořila válku," uvedl Maštálka.

Naopak podle ministryně pro lidská práva Džamily Stehlíkové nese odpovědnost za konflikt hlavně Rusko a jeho snahy neustále si držet vliv v zemích bývalého Sovětského svazu. Názor prezidenta se podle ní liší i od české zahraniční politiky.

"Prezident se distancoval nejen od svých kolegů ve východoevropských a středoevropských zemích, ale také i od dosavadní zahraničněpolitické linie České republiky, která ještě před konfliktem podporovala vstup Gruzie do NATO a do evropských struktur. Myslím si, že vyjasnění postoje České republiky k tomuto konfliktu bude úkolem i pro jednání vlády příští týden." Džamila Stehlíková by současně přivítala, kdyby mezinárodní instituce včetně Evropské unie přišly s jasnějším postojem ke konfliktu na Kavkaze.

Podle občanského demokrata Jana Vidíma je odpovědnost za konflikt spíše na straně Ruska. Současně si nemyslí, že by Václav Klaus svým vyjádřením vybočil z kurzu české zahraniční politiky: "Jediným reprezentantem České republiky v oblasti zahraniční politiky je samozřejmě ministerstvo zahraničích věcí a i postoj pana prezidenta, myslím, nijak nevybočuje. Je jen opatrnější a říká: není to 10:0," řekl Českému rozhlasu Vidím.

Milan Kopp, Marián Vojtek, Hana Hikelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme