Po opravené trati ve Studénce již jezdí Pendolino

Rychlovlaky Pendolino už projíždí místem tragické železniční nehody ve Studénce na Novojičínsku. Technici Správy železniční dopravní cesty v neděli večer zprůjezdnili všech pět kolejí, nad dvěma už navíc funguje i elektrické napájení, které vlaky Pendolino potřebují.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zkušební provoz Pendolina

Zkušební provoz Pendolina | Foto: Jan Rosenauer

První vlaky Pendolino na trase z Prahy do Ostravy projely na opravené trati jen několik desítek minut po obnovení elektrického provozu. "Od pondělního rána tak bude obnoven provoz vlaku Supercity Pendolino v plném rozsahu, a to včetně tarifních podmínek, takže ve vlaku bude třeba mít i příslušné rezervace," řekl Petr Šťáhlavský z tiskového oddělení Českých drah.

V provozu je všech pět kolejí. Poslední dvě zprůjezdnili technici společnosti Správa železniční dopravní cesty. Vlaky ale úsekem stále musí projíždět omezenou rychlostí, uvedla mluvčí Správy železniční dopravní cesty Anna Kodysová.

"Rychlost v průběžných kolejích nebude hned plná, jaká tam byla před nehodou. Protože se tam opravovaly koleje, tak musí být zavedena takzvaná pomalá jízda, konsolidační pomalá jízda, bude tam 50 km/h. Po čtrnácti dnech bude moci být tato konsolidační jízda zrušena. Budeme postupně zvyšovat rychlost až na tu plnou traťovou," dodala mluvčí.

Na zbývajících kolejích budou provoz i nadále zajišťovat motorové lokomotivy. Všechny práce na trati by měly být ukončeny v úterý.

Provoz na trati minulý týden v pátek zastavila srážka mezinárodního rychlíku Comenius se zříceným mostem. Ten na zakázku Moravskoslezského kraje opravovala společnost ODS - Dopravní stavby Ostrava. Policie ve středu zatkla a v pátek pak i z obecného ohrožení obvinila dva inženýry. Nehoda si vyžádala sedm mrtvých a desítky zraněných.

Vilém Janouš, Tereza Janouškovcová Bartůňková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme