V České republice vypukla epidemie žloutenky typu A

Za červenec letošního roku přibylo 62 nových případů žloutenek typu A. V České republice je tak 174 nakažených hepatitidou typu A, z toho 137 ve Středních Čechách. Počet onemocnění má přitom podle prognóz v příštích měsících dál stoupat. Krajská rada Středočeského kraje kvůli tomu dokonce rozhodla, že uvolní skoro čtvrt miliónu korun na nákup preventivních očkovacích vakcín.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Injekční stříkačka

Injekční stříkačka | Foto: Jan Rosenauer

Hlavní republikový hygienik Michael Vít upozorňuje, že hlavní ochranou před žloutenkou je běžné dodržování základních hygienických zásad. Radiožurnálu také řekl, jaké skupiny občanů jsou v ohrožení:

"Ty skupiny jsou vlastně ohrožené všechny. Jestli dojde k nějakému kontaktu a nebudeme se chovat slušně. Ale jestliže máme ze 174 případů 137 v Praze, tak v té ostatní části republiky je naprosto běžný výskyt. Chtěl bych ještě upozornit na to, že by si hlavně ve školách všech typů měli lidé dávat větší pozor na hygienické návyky u dětí, které se vracejí z prázdnin nebo z cizokrajných rekreací."

Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme