Moskva zastavuje vojenskou spolupráci s NATO

Rusko podle zástupců NATO oznámilo, že kvůli krizi v Gruzii pozastavuje s aliancí vojenskou spolupráci. V Bruselu to uvedla mluvčí NATO Carmen Romeo. Moskva tak podle všeho reagovala na vyjádření aliančních představitelů, kteří předtím Rusku pohrozili zhoršením vztahů, pokud se okamžitě nestáhne z gruzínského území. Tam ruské jednotky pronikly poté, co Gruzie zaútočila na separatistickou provincii Jižní Osetie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Moskva

Moskva | Foto: Marek Dlouhý

Ruský vyslanec při NATO Dmitrij Rogozin odmítl rozhodnutí o dočasném pozastavení vojenské spolupráce s aliancí blíže komentovat. Podle něj je třeba počkat na výsledek politických konzultací, během nichž Kreml stanoví další dlouhodobou politiku Ruska vůči Severoatlantické alianci.

Skutečnost, že NATO obdrželo oznámení o dočasném pozastavení kontaktů na úrovni ministerstva obrany, podle Rogozina ještě prý neznamená, že Rusko stejně nahlíží na spolupráci s aliancí jako takovou. Ruský vyslanec nicméně připustil, že Moskva rozhodnutím částečně reagovala na výsledek úterní schůzky NATO, kdy aliance Rusku pohrozila vážnými důsledky, pokud se okamžitě nestáhne z Gruzie.

Od roku 2002, kdy vznikla Rada NATO - Rusko, někdejší protivníci spolupracují v několika oblastech. Je mezi nimi boj proti obchodu s drogami v Afghánistánu, vývoj protiraketových systémů či společná vojenská cvičení.

Abcházie a Jižní Osetie chtějí, aby Rusko uznalo jejich nezávislost

Abcházie a Jižní Osetie mezitím znovu vyzvaly Rusko, aby uznalo jejich nezávislost. Oba separatistické regiony se po rozpadu Sovětského svazu odtrhly od Gruzie a žádají plnou suverenitu.

Odpověď Moskvy na jejich žádost bude podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova záviset na tom, jak se v příštích dnech zachová gruzínský prezident Michail Saakašvili. V obou separatistických regionech dnes na podporu nezávislosti demonstrovaly tisíce lidí.

Z Gruzie stále přicházejí rozporuplné zprávy o deklarovaném stahování ruské armády. Ruské ministerstvo obrany tvrdí, že ruští vojáci jsou na odchodu z této zakavkazské země. Ministr zahraničí Lavrov nicméně potvrdil, že Moskva ponechá své vojáky v nárazníkové zóně na gruzínském území za hranicí s Jižní Osetií a posílí svůj kontingent v separatistické republice.

Tvrzení Ruska o stahování opět popírají gruzínské úřady, nejasné jsou také informace zpravodajů. Někteří hlásí, že viděli část ruských vojáků odjíždět směrem k Jižní Osetii, další ale podle všeho zůstávají - kromě jiného i u strategického gruzínského přístavu Poti. Moskva už před několika dny slíbila, že její vojáci odejdou do pátečního večera.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme