Barbora Špotáková vybojovala olympijské zlato!

Nervy drásající drama dnes nabídlo olympijské finále oštěpařek. A hlavní roli v něm sehrála česká závodnice Barbora Špotáková. I když svým prvním pokusem hodila český rekord, dlouho to vypadalo, že nakonec skončí druhá. Do životního závodu totiž nastoupila také Ruska Maria Abakumovová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Barbora Špotáková

Barbora Špotáková | Zdroj: ČTK

Málo známá atletka, která do finále postoupila až z desátého místa, prostě měla svůj den, výrazně překonala své dosavadní výsledky. Hned prvním hodem překonala ruský rekord a usadila se v čele pořadí. Následný český rekord Barbory Špotákové v hodnotě 69,22 metru byl o deset centimetrů kratší a znamenal druhé místo.

V polovině závodu se nad pekingským národním stadionem spustil hustý déšť a v těžkých podmínkách se překonání aktuálního maxima zdálo být nepravděpodobné. Dokud se ke čtvrtému hodu nepostavila opět Abakumovová, která svůj oštěp vymrštila do vzdálenosti 70,78 metru a o 58 centimetrů tak překonala loňský evropský rekord Němky Obergföllové. Barbora Špotáková na tento pokus dlouho nedokázala odpovědět a v mokru se jí vůbec nedařilo atakovat hranici 70 metrů.

K poslednímu pokusu tak nastupovala za vemi složité situace. Dokázala se však zkoncentrovat a úžasným hodem na hranici 71,42 metru stanovila nové evropské maximum a zajistila si zlatou olympijsou medaili.

Po závodě pak Radiožurnálu přiznala, že při svém zlatém pokusu byla doslova v transu a že si nepamatuje ani vítězné kolečko po atleckém oválu. Z životního úspěchu má prý o to větší radost, že se jí v den 40. výročí vpádu sovětských vojsk do Československa podařilo otočit zdánlivě prohraný souboj s ruskou soupeřkou.

Česká výprava tak v Pekingu získala již tři zlaté a tři stříbrné medaile a v celkovém pořadí zemí jí patří 17. místo.

Pořadí oštěp ženy:

1. Špotáková (ČR) 71,42 - evropský rekord, 2. Abakumovová (Rus.) 70,78, 3. Obergföllová (Něm.) 66,13, 4. Sayersová (Brit.) 65,75, 5. Neriusová (Něm.) 65,29, 6. Menéndezová (Kuba) 63,35, 7. Madejczyková (Pol.) 62,02, 8. Molitorová (Něm.) 59,64, ...v kvalifikaci 21. Klimešová (ČR) 57,25.

Český rozhlas 1 - Radiožurnál je exkluzivním vlastníkem rozhlasových vysílacích práv z LOH 2008 v Pekingu. Nabízíme vám hodiny živých vstupů, přímých přenosů i záznamů a dalších exkluzivních materiálů.

Martin Hlucháň Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme