Zelené karty pro cizince prošly sněmovnou

Zákon o zaměstnanosti, jehož součástí je program zelených karet pro cizince, prošel sněmovnou jen těsně. Nicméně, pokud jej podpoří Senát a podepíše prezident, měli by od příštího roku mít lidé z nečlenských zemí Evropské unie možnost získat v jednom dokumentu povolení jak k práci, tak k pobytu. Na českých zastupitelích úřadech v jejich zemi si budou moci najít v elektronickém registru pracovní nabídku, o kterou nebude u nás měsíc zájem. Zelená karta pak bude vázaná jen na toto konkrétní místo.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

jednání Poslanecké sněmovny

jednání Poslanecké sněmovny | Foto: Marián Vojtek

Dnes schválená novela zákona o zaměstnanosti kromě zelených karet pro cizince upravuje i podpory v nezaměstnanosti. Doba, po kterou by je měli lidé bez práce pobírat by se měla u všech skupin zkrátit o měsíc, přitom objem peněz by měl zůstat stejný. Pokud si tedy práci najdou dřív, budou na tom lépe. Nově by podporu nemuseli dál mít ti, kteří v posledním půlroce nejméně dvakrát bez vážných důvodů odešli z místa, které jim našel úřad práce.

Lidé bez práce do 50 let by měli podporu pobírat místo půl roku pět měsíců, lidé od 50 do 55 let místo devíti osm měsíců a osoby nad 55 let místo roku 11 měsíců. V prvních dvou měsících by měli 65 procent předchozího průměrného čistého příjmu, v dalších dvou měsících jeho polovinu a ve zbytku 45 procent. Nyní dostávají tři měsíce polovinu výdělku, pak 45 procent. Maximálně mohou letos získat 12.249 korun měsíčně. Strop se zachová. Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase by měly tyto změny motivovat lidi k tomu, aby bez práce zůstali co nejkratší dobu:

"Já bych chtěl velmi zdůraznit, že ten zákon především povzbuzuje k větší aktivitě nezaměstnané. Vede k tomu, že opravdu člověk, který se bude více snažit, se bude mít lépe. Naopak člověk, který neodůvodněně dlouho zůstává v systému sociální ochrany, tak bude více tlačen k práci. Protože nezaměstnaní podle tohoto zákona nebudou nezaměstnanými v tom smyslu, že nemusí pracovat, tady bude vykonáván tlak, aby se zúčastňovali rekvalifikací, aby je nemohli odmítat, aby dobrovolně pracovali ve prospěch obcí a podobně. Myslím si, že z tohoto pohledu je to reformní krok naprosto správným směrem."

Podle stínového ministra práce Zdeňka Škromacha z ČSSD je ale tato cesta ke zpružnění pracovního trhu nedostatečná: "Chceme-li zpružnit pracovní trh, tak musíme vytvořit programy právě pro ty ohrožené skupiny, kam například lidé nad 55 let jednoznačně patří. Při jejich rekvalifikaci anebo hledání nového zaměstnání by se jim měly vytvářet podmínky pro snadnější nalezení zaměstnání."

Návrh novely zákona o zaměstnanosti zavádí také systém zelených karet, který má usnadnit zaměstnávání cizinců v Česku. Opozice se ale obává přílivu nekvalifikovaných dělníků. I ti se budou moci, pokud bude nabídka pracovního místa na úřadě práce déle než třicet dní, na českých zastupitelských úřadech v nečlenských zemích Evropské unie o zelenou kartu ucházet. ČSSD argumentuje také tím, že zelené karty k nám přilákají problémové lidi z Afriky a Asie, kteří mohou představovat pro Česko zdravotní i bezpečnostní riziko.

Podle ministra práce a sociálních věcí Petra Nečase je ale systém jištěný pro tyto případy řadou pojistek a navíc jsou zelené karty krokem, který snižuje byrokracii a možnost korupce:

"Když se podíváte na tu proceduru, kterou dneska musí absolvovat jakýkoliv zaměstnavatel, když chce zahraničního pracovníka mimo Evropskou unii, jak na tom parazitují celé gangy, které jsou v podstatě za hranicí organizovaného zločinu, tak tento systém nemůžeme nechat. Musíme ho změnit a cestou je právě tento návrh zákona, který chce především ten systém odbyrokratizovat, dává menší prostor volnému nebo někdy až svévolnému uvažování jednotlivých úředníků a zavádí jasná transparentní pravidla."

Věra Pfeifferová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme