Větší podpora pro rodiče vážně nemocných dětí uspěla ve sněmovně

Rodiče vážně nemocných dětí by mohli mít nárok na rodičovský příspěvek až do 15 let věku dítěte. Doposud to bylo jen do sedmi let. Pokud tedy dítě onemocnělo později, rodina na podporu nárok neměla. Příslušnou změnu zákona dnes podpořila sněmovna. Hlasování ale opět upozornilo na rozdíly uvnitř Občanské demokratické strany. Pět jejích poslanců totiž zvedlo ruku jinak než zbytek klubu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Nečas a Miloš Melčák ve sněmovně

Petr Nečas a Miloš Melčák ve sněmovně | Zdroj: ČTK

Větší podporu pro rodiče vážně nemocných dětí prosadila poslankyně ODS Alena Páralová. Vedle opozice ji podpořili i další čtyři straničtí kolegové. Podle ní se totiž rodiny s těžce nemocnými dětmi často dostávají do velmi složitých životních situací, a podporu si proto zaslouží.

"Matka obvykle zůstane s dítětem doma, rodina jezdí do Motola, do Brna. Tatínek pauzíruje v práci, maminka opustí zaměstnání, nikdo za ni neplatí zdravotní a sociální pojištění," vysvětlila Páralová.

Právě z tohoto důvodu návrh podpořil i poslanec ODS Juraj Raninec. "My si myslíme, že je potřeba, aby se rodinám s vážně nemocnými dětmi nějakým způsobem pomohlo."

Podle ODS ale bude opatření stát 5 miliard korun. I proto se ještě klub mezi hlasováním mimořádně sešel. Jeho šéfa Petra Tluchoře ale nejvíc rozzlobilo to, že o věci nevěděl dopředu.

"Bohužel se opakovala situace, kdy někteří kolegové bez jediného slova upozornění prohlasovali změnu, která znamená pět miliard ztrátu pro rozpočet," konstatoval Tluchoř.

Občanští demokraté se budou snažit návrh ještě změnit v Senátu.

Marika Táborská, Veronika Malá Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme