USA a Francie obvinily Rusko z nedodržování podmínek příměří v Gruzii

Spojené státy a Francie obvinily Rusko, že nedodržuje podmínky příměří s Gruzií. Rusko ohlásilo, že z Gruzie stáhlo v pátek všechny bojové jednotky. Další stovky mužů chce ale na gruzínském území ponechat v takzvané nárazníkové zóně - právě ta podle západních států odporuje dohodě o příměří.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Konvoj ruských vojáků míří k hranicím na západě Gruzie

Konvoj ruských vojáků míří k hranicím na západě Gruzie | Zdroj: ČTK

Moskva je přesvědčena, že vytvořením takzvané "zóny bezpečí" plní mírovou dohodu, kterou dojednal s Ruskem i Gruzií francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Několik stovek ruských vojáků má střežit pásmo u hranic se separatistickými provinciemi Jižní Osetií a Abcházií. Všechny bojové jednotky podle ruského ministra obrany Anatolije Serďjukova gruzínské území opustily.

S vytvořením "nárazníkové zóny a ruských kontrolních stanovišť" na svém území ovšem ostře nesouhlasí Tbilisi. Proti se postavila také Francie a Spojené státy. Podle nich dohoda o příměří předpokládá, že se všichni vojáci - jak ruští, tak gruzínští - stáhnou na pozice před začátkem konfliktu 7. srpna.

Kaczyński: Rusko se musí z Gruzie stáhnout, v oblasti musí působit mezinárodní síly

Rusko se musí z Gruzie stáhnout a mír mezi Gruzínci a Osetinci mají zajišťovat mezinárodní síly. V rozhovoru pro Český rozhlas to uvedl polský prezident Lech Kaczyński. Podle něj konflikt vyprovokovali Rusové a záměrně tuto válečnou operaci načasovali na dobu olympiády:

"Rusové se musí stáhnout, jsou pod čím dál tím větším tlakem. V Gruzii musí působit mezinárodní mírové síly. Polsko by se této mise mohlo zúčastnit, ale není to nezbytné, abychom příliš nedráždili. Jde o to, aby tyto síly nebyly výlučně ruské."

Lech Kaczyński má na konflikt v Gruzii jiný názor než český prezident Václav Klaus, s nímž udržuje blízké a přátelské vztahy.

"Je známo, že pan prezident Klaus má často originální názory a mnozí s nimi nesouhlasí. Vím, že Václav Klaus trochu jinak hodnotí gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho a několikrát jsme o tom hovořili. Pan prezident má na tyto názory samozřejmě právo. Doufám, že se brzy sejdeme. Máme dobré vztahy a v mnoha věcech se shodujeme, jen v této ne," uvedl polský prezident.

Lech Kaczyński a Václav Klaus se setkají v Polsku na konci září.

Martin Dorazín, Lenka Kabrhelová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme