Ruský parlament vyzval prezidenta k uznání Abcházie a Jižní Osetie

Obě komory ruského parlamentu - Rada federace i Státní duma - vyzvaly prezidenta Dmitrije Medveděva, aby uznal nezávislost Jižní Osetie a Abcházie. Oba gruzínské separatistické regiony už řadu let usilují o získání samostatnosti. To ale odmítají západní státy, které trvají na zachování územní celistvosti Gruzie.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

zasedání ruského parlamentu

zasedání ruského parlamentu | Zdroj: ČTK

Ruští zákonodárci kvůli debatě o nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie zkrátili svou letní prázdninovou pauzu. Hlava horní komory parlamentu Sergej Mironov už v pátek ohlásil, že členové zákonodárného sboru jsou připraveni vyhovět požadavku obou regionů, pokud si to jejich obyvatelé přejí a pokud stejné rozhodnutí podpoří také ruský prezident Dmitrij Medveděv.

Podle odborníků by takový krok mohl dále poznamenat vztahy Ruska se Západem, který podporuje Gruzii v její snaze o zachování územní celistvosti. Spojené státy i evropské země v posledních dnech několikrát kritizovaly Rusko za to, že ponechává v Gruzii své vojáky i přes dojednané příměří.

Právě kvůli separatistickým snahám Jižní Osetie o uznání nezávislosti se před třemi týdny rozhořel mezi Ruskem a Gruzií ozbrojený konflikt.

Lenka Kabrhelová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme