Na českém trhu se objevují školní pomůcky, které mohou ohrozit zdraví

Blíží se začátek školního roku a ve většině rodin vrcholí nákup nezbytných školních pomůcek. Ne všechny jsou ale pro děti dobré. Některé totiž mohou obsahovat ve zvýšeném množství látky, které organismu škodí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V první třídě

V první třídě | Foto: Jana Šustová

Na nebezpečnost osmi vzorků vybraných školních pomůcek z PVC upozorňuje sdružení Arnika. Podle Miroslavy Jopkové obsahovaly ve zvýšené míře ftaláty. Jde o látky, které se používají pro změkčení PVC.

"Konkrétně se jednalo o ořezávátko, různé druhy penálů, obaly na žákovskou knížku, desky na abecedu a o mazací pryž. Tyto pomůcky děti běžně používají každodenně a tím, že jsou vyrobeny z PVC a měkčeny, tak obsahují ftaláty, které se z nich mohou uvolňovat a následně se dostat do organismu," uvedla Jopková.

Nejpravděpodobnější cestou je, když dítě pomůcky například okusuje nebo ocucává. Jiří Samsonek z Institutu pro testování a certifikaci ve Zlíně, který kontrolu výrobků prováděl, ale upozorňuje, že akutní otrava nehrozí.

"Ftaláty obecně by neměly být v těchto výrobcích zejména z toho důvodu, že jsou podezřelé z toho, že by mohly při dlouhodobém kontaktu s dítětem vyvolávat nějaké změny reprotoxicity, přičemž je známo, že tyto látky nejsou toxické akutně. Dítě samozřejmě nezemře po kontaktu s takovým výrobkem, nicméně Evropská unie reguluje obsah těchto látek z důvodů spíše preventivních," vysvětlil Samsonek.

Arnika podala na základě těchto výsledků podnět na Českou obchodní inspekci, aby se situací zabývala. "Na základě zjištění sdružení Arnika, které nechalo výrobky analyzovat u autorizovaného ústavu, bude Česká obchodní inspekce tyto výrobky na trhu vyhledávat a zakazovat," potvrzuje mluvčí inspekce Marek Ženkl.

Podobně už v minulých dnech varovalo před některými závadnými výrobky také Sdružení obrany spotřebitelů. "Jsou to především gumy, různá žertovná pera, zvýrazňovače, ale také soupravy dětského make-upu a dětských laků," popisuje mluvčí sdružení Ivana Picková.

Problematické výrobky se objevují nejen v České republice, ale i v Evropě. Neexistuje totiž kontrola každého výrobku, který se na evropský trh dostává. Jak výrobci, tak prodejci mají ovšem ze zákona povinnost uvádět na trh pouze bezpečné výrobky. V případě pochybení jim hrozí stažení zboží z prodeje a podle míry provinění i sankce.

Martin Hromádka, Kateřina Rózsová-Horálková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme