Česká pošta zruší 179 poboček v malých obcích

Malé obce přijdou o pošty. Do konce letošního roku má nahradit 179 málo využívaných poboček takzvané motorizované doručování. Nejvíce kamenných úřadoven České pošty zanikne v jižních Čechách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká pošta

Česká pošta | Foto: Marián Vojtek

Podnik v současnosti provozuje 3387 pošt, z toho 1626 poboček s jednou přepážkou. Mluvčí České pošty Dita Václavíková tvrdí, že podzimní změna kvalitu poskytovaných služeb nezhorší.

"Pobočky neruší, pouze je nahrazuje jinou formou obsluhy, a to motorizovaným doručováním. Bude se to týkat zhruba 170 poboček v aglomeracích, jako jsou horské a příhraniční oblasti," řekla Radiožurnálu Václavíková.

V praxi má změna vypadat tak, že poštmistři sice skončí s prací za přepážkou, s důchody, balíky a doporučenými dopisy ale budou za obyvateli jezdit autem. Poštovní vůz bude do obce zajíždět a úřadovat ve stanovený čas. Lidé budou moci u doručovatelů platit i složenky a podávat balíky.

Nejvíce malých poboček zanikne podle Václavíkové v jižních Čechách, kde chce pošta motorizovaným doručováním nahradit 58 poboček. Následují západní Čechy se 46 pobočkami a východní Čechy, kde podnik zruší o čtyři pošty méně.

Česká pošta již dříve oznámila, že na podzim propustí 2500 z 37.000 zaměstnanců. Proti tomu se postavily odbory, které vedení podniku pohrozily stávkou. V příštím roce se firma změní ze státního podniku na akciovou společnost.

Lenka Rákosová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme