Počet žádostí o azyl v Kanadě znovu stoupá

Kanada je opět vystavena přílivu žadatelů o azyl pocházejících z České republiky. Jen za období od loňského listopadu do letošního července evidují kanadští úředníci 470 nových žádostí o azyl. Podle informací ministerstva vnitra pocházejí žadatelé především z řad romské menšiny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

na palubě letadla

na palubě letadla | Foto: Milan Kopp

Na poslední imigrační vlnu z roku 1996 reagovala Kanada zavedením víz. Jestli to samé hrozí i dnes, to objasnila Radiožurnálu Pavla Novotná z odboru azylové a migrační politiky ministerstva vnitra.

"Zatím oficiální hlasy z Kanady zní, že Kanada neuvažuje o znovuzavedení vízové povinnosti pro české občany. Nicméně situace je považována za problematickou," poznamenala Novotná v Ranním interview Radiožurnálu.

Při červencovém jednání s kanadskou ministryní pro občanství a imigraci Dianou Finleyovou slíbil šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg , že se Česko bude snažit počet žadatelů o azyl v Kanadě snížit. Čeští občané podle něj nemají mnoho důvodů ze země odcházet.

"Počet žadatelů o azyl je jen jedním ze čtrnácti kritérií, podle kterých se rozhodujeme o zrušení nebo zavedení víz pro určitou zemi. Žádná kouzelná čísla nebo limity nemáme - sledujeme celkovou situaci v zemi a bereme v potaz všechny faktory," zdůraznila tehdy v Praze ministryně Finleyová.

Nárůst počtu žadatelů o azyl v Kanadě je způsoben spíš ekonomickými důvody odcházejících lidí než stavem lidských práv v Česku. Po zasedání kabinetu řekl premiér Mirek Topolánek s tím, že vláda zaúkolovala ministra vnitra Ivana Langra a ministryni pro lidská práva a menšiny Džamilu Stehlíkovou, aby o situaci jednali s kanadskými úřady. Pokud by znovu hrozilo zavedení víz, má Langer vypracovat pro vládu materiál s návrhem, jak by se tomu dalo čelit.

Milan Kopp, Jakub Šídlo Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme