Obyvatelé Hesenska si nepřejí spolupráci SPD s postkomunisty

V německé spolkové zemi Hesensko vrcholí "námluvy" mezi tamní sociální demokracií a postkomunistickou stranou Die Linke. Ta má při hlasování o důvěře podpořit menšinovou vládu sociálních demokratů se Zelenými. Tato, na západě Německa krajně neobvyklá spolupráce, ale naráží na odpor obyvatel.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obchodní třída

obchodní třída | Foto: Jan Rosenauer

Plných 68 procent obyvatel Hesenska si nepřeje, aby se zemská šéfka SPD Andrea Ypsilantiová vyšvihla na post premiérky s pomocí postkomunistů. Ukázal to průzkum, který si nechaly vypracovat deník Frankfurter Rundschau a týdeník Stern.

Zemské volby v Hesensku skončily patem, po kterém ztroskotala všechna koaliční jednání o vytvoření většinové vlády. Ypsilantiová, která se cítí být faktickým vítězem voleb, se rozhodla jít cestou spolupráce s postkomunistickou stranou Die Linke, což bylo dosud na západě Německa považováno za politické tabu.

Politička SPD navíc v předvolební kampani tuto variantu vylučovala. Jak dále nejnovější průzkum ukázal, od jejího kontroverzního rozhodnutí Ypsilantiovou zrazují i její vlastní voliči, podle kterých toto chování škodí celé SPD.

Jiří Hošek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme