Osm vojáků skončilo po nadýchání se neznámé látky v nemocnici

Skupina vojáků se dnes při sanaci bývalého vojenského areálu v Bílku na Havlíčkobrodsku možná nadýchala nebezpečné látky. Jsou na jednotce intenzivní péče interního oddělení, zatím prodělali základní vyšetření. Zůstanou na pozorování nejméně 24 hodin.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nemocniční pokoj (ilustr. foto)

Nemocniční pokoj (ilustr. foto) | Foto: F. Tichý

Mluvčí vojenské policie Jan Čermák uvedl, že ve středu byli přivolání příslušníci pyrotechnické jednotky vojenské policie k nálezu nevybuchlé munice německé výroby, pravděpodobně z druhé světové války v areálu vojenského objektu v Chotěboři-Bílku. V tomto objektu provádí Armáda České republiky pyrotechnickou asanaci.

V průběhu dalších prací vojáci ještě objevili osm skleněných lahví, které obsahovaly dosud nezjištěnou látku. Osm vojáků, kteří se dostali do kontaktu s obsahem jedné z lahví, je v současné době hospitalizováno v nemocnici v Havlíčkově Brodě na pozorování. "Podle našich posledních informací je jejich klinický stav uspokojivý," dodal Čermák.

Nález bedny s neznámou látkou ohlásil jeden z vojáků. Na místo vyjeli hasiči z Chotěboře a Jihlavy s kontejnerem na likvidaci chemických havárií. Byli povolání také specialisté z chemické laboratoře hasičského záchranného sboru z Tišnova. Hasiči zasahovali v přetlakových protichemických oděvech a dýchací technice.

Na žádost havlíčkobrodské nemocnice zajistili městští strážníci na parkovišti nemocnice automobil vojáků a jejich věci. Hasiči provedou jejich dekontaminaci.

Šárka Slezáková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme