Libanon požaduje trest smrti pro libyjského vůdce Kaddáfího

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí by se měl před soudem zpovídat ze zmizení libanonského šíitského předáka Músy Sadra v létě roku 1978. Požaduje to hlavní libanonský prokurátor. Podle tamního zákona Kaddáfímu teoreticky hrozí trest smrti. Íránský rodák Sadr patřil k jedné z nejvlivnějších náboženských rodin na Blízkém východě.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Evropa vnímá Kaddáfího jako svérázného vůdce, který stál za řadou teroristických útoků proti západním cílům. V Libanonu je ale především spojován s dodnes nevysvětleným Músy Sadra, od kterého v neděli uplyne 30 let.

Sadr tehdy navštívil Libyi, pak se ale po něm slehla zem. Libyie tvrdí, že odletěl do Itálie, tam ovšem nikdy nedorazil.

Sadr byl od 60. let vůdcem emancipace libanonských Šíitů. V 70. letech však Libanon zabředl do občanské války přiživované ze zahraničí. Předpokládá se, že právě tehdy se Sadrovy zájmy zkřížily s představami Muammara Kddáfího. Jeho předpokládané zavraždění si každoročně připomínají desítky tisíc Libanonců.

Martin Hromádka, Břetislav Tureček Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme