Demokraté oficiálně nominovali Baracka Obamu do boje o Bílý dům

Oficiálním kandidátem Demokratické strany na amerického prezidenta se stal Barack Obama. Na svém sjezdu v coloradském Denveru jej aklamací zvolili vyslanci demokratů z jednotlivých států. Jedná se tak o vůbec prvního černošského prezidentského kandidáta na hlavu státu v historii USA, kterého do boje o Bílý dům nominovala jedna z velkých politických stran.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Senátor Joe Biden a prezidentský kandidát Barack Obama

Senátor Joe Biden a prezidentský kandidát Barack Obama | Foto: AFP

Podporu Obamovi vyjádřila na sjezdu i jeho neúspěšná rivalka Hillary Clintonová. Dnes se k ní přidal také její manžel, bývalý prezident USA Bill Clinton, který zdůraznil, že Obama je připraven stát se příštím prvním mužem země.

"Náš národ čelí problémům na dvou frontách. Americký sen je ohrožován zevnitř a naše pozice ve světě byla oslabena přílišným unilatelarismem a málo intenzivní spoluprácí. Úkolem pro příštího amerického prezidenta je znovu posílit tento náš sen a obnovit vedoucí postavení Ameriky. Barack Obama je mužem právě pro tuto práci," prohlásil Clinton.Dodal, že udělá vše, aby byl Obama do Bílého domu zvolen.

Clintonův projev byl očekáván s velkým napětím, protože bývalý prezident několikrát během primárních voleb Obamu jako politického soupeře své manželky Hillary tvrdě kritizoval. Delegáti sjezdu Clintona přivítali dlouhotrvajícími ovacemi vestoje a podle prvních komentářů prokázala vystoupení manželů Clintonových jednotu Demokratické strany, která byla zpochybňována.

Sjezd také rozhodl o oficiální nominaci senátora Josepha Bidena coby kandidáta na viceprezidenta USA. Pětašedesátiletý Biden nominaci přijal a v následném projevu v narážce na republikánského kandidáta Johna McCaina zdůraznil, že výzvy, které před Amerikou stojí, vyžadují, aby byl v Bílém domě někdo, kdo je více než jen dobrý voják. Sedmačtyřicetiletého Obamu pak označil za moudrého lídra, který může přinést změnu, kterou USA potřebují.

Martin Hromádka, Adéla Havránková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme