Za plyn si od října opět připlatíme, zdražují RWE Transgas i E.ON

Dvě největší plynárenské společnosti v Česku od října domácnostem zvýší ceny. Ty, které odebírají plyn od RWE Transgas, zaplatí v průměru o 10,4 procenta více. Zákazníci firmy E.ON musí počítat s pětiprocentním zdražením.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Plynový hořák

Plynový hořák | Foto: Marián Vojtek

Domácnost, která kromě vaření používá zemní plyn na vytápění a ohřev vody, zaplatí u RWE Transgas průměrně o 349 korun za měsíc více. Lidem, kteří plyn užívají pouze k vaření, se měsíční výdaje zvýší v průměru o devět korun.

Jak řekl ve vysílání Radiožurnálu mluvčí RWE Transgas Martin Chalupský, za zdražením stál nepříznivý vývoj na světových trzích a především rychle rostoucí ceny ropy. Nákupní ceny plynu se podle něj jenom během posledního měsíce zvýšily o 12 procent.

"Z naší strany je to pouze reakce na vývoj na světových trzích, protože zohledňujeme vývoj za posledního půl roku a v tom půlroce jsme zaznamenávali ta nejvyšší historická maxima cen ropy, a právě ropa je určující pro další cenu zemního plynu," uvedl Chalupský.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si rozhovor s mluvčím RWE Transgas Martinem Chalupským v Ozvěnách dne Radiožurnálu

Největší prodejce plynu u nás RWE Transgas, který má v Česku 2,3 milionu zákazníků a ovládá dvě desítky společností, letos zvýšil ceny plynu už potřetí. V dubnu ceny pro domácnosti vzrostly v průměru o 3,1 procenta, od července v průměru o 9,6 procenta. Firma E.ON, která má zákazníky především na jihu Čech, zdražila letos podruhé.

To, jestli zemní plyn bude dál zdražovat, závisí podle analytičky společnosti Cyrrus Lucie Kundrátové na vývoji cen ropy a dalších komodit. "V současnosti to vypadá, že se tento trh stabilizoval, nicméně vzhledem k předchozímu vývoji bychom měli i v budoucnosti počítat s dalším zdražováním zemního plynu. Cena plynu se v Česku pohybuje na stejné úrovni jako v ostatních středoevropských zemích, na druhou stranu v Německu a Rakousku stojí plyn asi o čtvrtinu více," řekla analytička.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme