RPG byty nájemníkům neprodá, i když to dříve slíbila

Realitní skupině RPG bude i nadále patřit největší bytový fond v České republice. Vedení společnosti definitivně odmítlo prodej stávajícím nájemníkům a se svým majetkem má úplně jiné plány - především, co se týče oprav. Jde o 45.000 bytů, které dříve patřily OKD. Toto rozhodnutí mnozí nájemníci okamžitě odsoudili.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Slezská Ostrava

Slezská Ostrava | Foto: F. Tichý

Skupina RPG se bytů nezbaví. Naopak chce masivně investovat. Na všechny domy bude potřeba až miliarda eur, říká jeden z vlastníků RPG Zdeněk Bakala. Odpověď na otázku, proč společnost nájemníkům byty neprodá, když o ně tak stojí, je podle něj velmi jednoduchá a čistě ekonomická.

"Banky nejsou schopny na český hypoteční trh dát tolik peněz, kolik by si tato transakce vyžadovala a my bychom roztříštili to portfolio. Kdybychom teď nějakým nesystémovým způsobem začali prodávat jednotlivé byty z toho portfolia, za pět šest let by na mě všichni lidé, kteří bydlí v těchto lokalitách, nadávali daleko víc, než mi nadávají teď," říká Bakala.

To, že by lidé nesehnali peníze, je naprostý nesmysl, řekli krátce po zveřejnění této informace manželé Řegutští. V bývalém bytě OKD bydlí už mnoho let. "To jsme se dostali do dob komunistů. V zásadě v době, kdy se vše privatizuje a nájemníci můžou si být jisti svým bydlením, nás to skutečně posouvá zpátky. Máme provedený průzkum a 97 procent nájemníků je ochotno si byty koupit," říkají.

RPG ale neustoupí. Chystá pilotní program, který podle Bakaly v malém měřítku ukáže, jak všechny stavební práce a opravy v budoucnu organizovat. "Tento pilotní program se bude týkat zhruba sedmi set bytů, které budou identifikovány v nejbližších týdnech. Půjde o průřez celým portfoliem," dodal Bakala.

Nájemníci potvrdili, že se budou bránit. Jejich sdružení nazvané BYTYOKD.CZ se rozrůstá a rozhodně nevylučuje protestní akce. Třeba i v Bruselu.

Martin Knitl Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme