McCainovou kandidátkou na viceprezidentku se stane Palinová

John McCain oznámil jméno své možné viceprezidentky. Republikánský uchazeč o úřad amerického prezidenta si vybral jako kandidátku čtyřiačtyřicetiletou aljašskou guvernérku Sarah Palinovou, matku pěti dětí.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Sarah Palinová

Sarah Palinová | Zdroj: ČTK

Pohledná, šarmantní, mladá a vzdělaná - taková je kandidátka republikánů na funkci americké viceprezidentky Sarah Palinová. John McCain svou zástupkyni představil na dnešním volebním mítinku v Daytonu v Ohiu.

Čtyřiačtyřicetiletá Palinová je ve funkci guvernérky Aljašky vůbec nejmladší v historii a vůbec první ženou. Původní profesí je novinářkou a s manželem, který je rodilým Eskymákem, mají pět dětí.

Palinová je teprve druhou ženou v historii Spojených států, nominovanou na viceprezidentku. Před ní se to povedlo jen Geraldine Ferrarové, kterou si v roce 1984 vybral jako svou zástupkyni demokratický uchazeč o Bílý dům Walter Mondale. Ten ale křeslo prezidenta nakonec nezískal.

Do Johna McCaina se na nominačním sjezdu v Denveru ostře pustil jeho soupeř Barack Obama. Demokratický kandidát na prezidentský post během kritiky dosavadní politiky Bílého domu spojil její neúspěch právě s McCainem.

Obama proto slíbil, že v případě zvolení napraví ekonomické chyby, ukončí válku v Iráku a obnoví pověst Spojených států v zahraničí. Své stoupence vyzval, aby 4. listopadu ukončili osmiletou vládu republikánů.

Eva Rybková, Hana Albertová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme